Redactie
Redactie Straffen en Belonen 21 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Rechtswinkel

Ontslag van het bijbaantje, opgepakt door de politie – hoe zit het dan met de rechten van de puber? De Kinder- en Jongerenrechtswinkel geeft zowel ouders als kinderen gratis antwoord op alle vragen die te maken hebben met de rechtspositie van kinderen.

Het hoeven niet altijd ‘zware’ onderwerpen te zijn waarmee kinderen naar één van de acht vestigingen van een Kinder- en Jongerenrechtswinkel kunnen stappen. De winkels, die voornamelijk op vrijwillige basis worden gerund door rechtenstudenten, zijn er bijvoorbeeld ook voor het oplossen van allerlei praktische problemen, zoals vragen op het gebied van ontslag (welke rechten en plichten heeft de jonge werknemer?) en arbeid. Maar natuurlijk kunnen ook problemen op het gebied van mishandeling, verkrachting en ouderlijk gezag besproken worden.

Onderwerpen die privé zijn en gevoelig liggen, worden vertrouwelijk en desnoods anoniem behandeld door de Kinder- en Jongerenrechtswinkel. Het advies wordt altijd gratis gegeven.

Kinderachtig

De Kinder- en Jongerenrechtswinkel werd in 1985 opgericht onder de naam Kinderrechtswinkel. De eerste winkel staat in Amsterdam. Omdat pubers het nogal ‘kinderachtig’ vonden om naar een kinderrechtswinkel te gaan, is daar later het woord ‘jongeren’ aan toegevoegd.

Wat veel mensen niet weten, is dat de Kinder- en Jongerenrechtswinkel ook zeer regelmatig door volwassenen wordt geraadpleegd. Zo kreeg de Amsterdamse vestiging in 2004 442 vragen van jongeren, terwijl volwassenen in datzelfde jaar met 364 vragen naar de winkel kwamen. Ook ouders blijken met veel praktische vragen te zitten, bijvoorbeeld over het onderling ruilen van eigendommen, zoals fietsen en mobieltjes. Ouders willen dan graag weten hoe dat juridisch in elkaar zit.

De Kinder- en Jongerenrechtswinkel behandelt vragen op het gebied van onder meer privaatrecht, strafrecht en administratief recht. De meest gestelde vragen hebben echter te maken met de nasleep van een echtscheiding: de omgangsregeling.

Laagdrempelig

De Kinder- en Jongerenrechtswinkel heeft als missie ‘bij te dragen aan de verwezenlijking van een volwaardige en zelfstandige rechtspositie van kinderen’. De organisatie vindt het belangrijk dat ook ouders met hun vragen naar hen toe komen. ‘Het informeren en voorlichten van volwassenen en het bieden van een zelfstandige ingang aan volwassenen – kortom, het betrekken van volwassenen -?behoort daarom tot de kerntaak van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel’, zo staat te lezen in de mission statement van de Amsterdamse Kinder- en Jongerenrechtswinkel.

De Kinder- en Jongerenrechtswinkel informeert ouders en kinderen op een laagdrempelige manier. Zo zijn er spreekuren in de winkels waar vrijwilligers, samen met de bezoeker, tot een oplossing van een probleem proberen te komen. Er wordt altijd gewerkt vanuit de vraag van het kind; een vraag die kan leiden tot het geven van informatie, tot een bemiddeling of tot een advies of doorverwijzing naar een andere instantie.

De Kinder- en Jongerenrechtswinkel kan ook worden geraadpleegd via telefoon, e-mail en post. Daarnaast worden op verschillende jeugdinrichtingen spreekuren gehouden. De organisatie geeft ook voorlichting op basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs en is op verschillende festivals te vinden.

Onzekere toekomst

De Kinder- en Jongerenrechtswinkels in Nederland worden in hun voortbestaan bedreigd. Sinds vorig jaar wordt de in 1999 geïntroduceerde subsidie langzaam afgebouwd, waardoor al zes vestigingen hun deuren moesten sluiten. Dit jaar wordt de subsidiekraan helemaal dichtgedraaid. Intussen is men hier en daar een sponsoractie begonnen: de Kinder- en Jongerenrechtswinkels hopen dat het bedrijfsleven, in het bijzonder advocatenkantoren, hun werk financieel willen steunen.

Er zijn nu nog acht winkels actief, verspreid over het hele land: in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Leiden, Rotterdam, Groningen, Nijmegen en Maastricht.

Jaap van Sandijk
J/M Pubers juli/augustus 2005

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Rechtswinkel
Sluiten