redactie
redactie Gezondheid 19 juni 2018

Reisziekte

Een wit smoeltje, veel gegaap en weinig gespreksstof? Dan is het hoog tijd om te luchten. Als dat (nog) kan tenminste. Zo niet, dan is het handig om wat afsluitbare plastic bakjes binnen handbereik te hebben. Even overgeven, deksel erop, slokje water om de smaak weg te spoelen, een nat washandje om het klamme voorhoofd af te vegen en het leed is voorlopig weer geleden. Plastic bakjes koopt u gewoon per setje van vier of vijf stuks bij Albert Heijn of Blokker. Tijdens een stop kunnen ze in een toiletruimte even worden omgespoeld. Handiger dan plastic zakken, want dat is vaak nog een heel geknoei in de auto…

Voorkomen is natuurlijk altijd beter. Last van wagen-, zee- of luchtziekte? Neem de volgende tips in acht:

 • geen vette dingen of melkproducten eten en geen priklimonade drinken voor het vertrek
 • onderweg normaal eten en niet snoepen
 • lezen en computerspelletjes spelen verergeren de klachten
 • cassettes met muziek of verhalen zijn vaak ideaal als afleiding. Hetzelfde geldt voor spelletjes als Ik zie, ik zie…
 • met de ogen dicht liggen kan helpen
 • probeer in het vliegtuig een plaatsje bij het raam – net boven de vleugels – te regelen
 • op de boot is een plek op het achterdek het beste.

In de auto:

 • niet roken, geen parfum spuiten
 • zorg voor voldoende frisse lucht
 • laat een kind met wagenziekte vooruit kijken – dus in het midden zitten. Een ouder kind kan eventueel een tijdje voorin zitten
 • probeer haarspeldbochten zo veel mogelijk te vermijden, en rustig op te trekken en af te remmen.

Hoe ontstaat 'bewegingsziekte'?

Wagen-, zee- en luchtziekte vallen allemaal onder dezelfde noemer: bewegingsziekte. Eigenlijk is dat een gezonde reactie van ons lichaam op ongebruikelijke bewegingen. Het evenwichtsorgaan in het oor registreert voortdurend onze bewegingen, en geeft die door aan de hersenen. Als je in een auto zit, merkt het evenwichtsorgaan allerlei bewegingen op. Maar de spieren geven het signaal af dat het lichaam stil zit. Tegelijkertijd signaleren de ogen dat het lichaam weliswaar ten opzichte van de auto nauwelijks beweegt, maar ten opzichte van de omgeving wel degelijk. Van al die tegenstrijdige informatie raken de hersenen in de war en wordt het braakcentrum geprikkeld. Zo ontstaat misselijkheid. Kinderen tussen de 3 en 12 jaar hebben het meeste last van bewegingsziekte. Baby’s blijken er ongevoelig voor.

Gelukkig bieden de apotheek en drogist uitkomst. Een beproefd middeltje is Prima-tour. Dit werkt zes tot acht uur en moet een half uur voor vertrek worden ingenomen. Verder zijn er de homeopathische tabletjes van VSM: Travelin. Nadeel hiervan is dat hiermee al twee tot drie dagen van tevoren moet worden gestart.

Ook handig: de Sea-Band, een polsbandje met een acupunctuurwerking, waardoor het evenwichtsorgaan wordt gestimuleerd. Verkrijgbaar bij apotheken in setjes van twee. Of te bestellen via www.drogisterij.net (€ 14,55). De bandjes schijnen in 87 procent van de gevallen misselijkheid te voorkomen of in elk geval sterk te verminderen.

Reageer op artikel:
Reisziekte
Sluiten