Redactie
Redactie School 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Rekenen in de vakantie

antwoord

Je zoon heeft gelijk. Vakantie is vakantie! Tijd om uit te rusten, te spelen en lekker buiten te zijn. Kinderen groeien enorm in de vakantie. Misschien niet op rekengebied maar toch zeker wel fysiek en sociaal emotioneel. Zonlicht, bewegingsvrijheid, rust en voldoende slaap geeft kinderen de energie die ze voor het volgende schooljaar weer hard nodig hebben. Bovendien geeft vakantie ouders de kans om extra aandacht voor de kinderen te hebben en ze wellicht kennis te laten maken met andere culturen, nieuwe vriendjes, een andere taal, een museumbezoek of de liefde voor de natuur.

De leerkracht vindt het verstandig om zo nu en dan te blijven oefenen. Een beetje oefenen kan natuurlijk geen kwaad, hoewel ik geen voorstander ben van rekenboekjes in de vakantie. 
Er zijn ook momenten tussendoor te vinden om met rekenen bezig te zijn. Misschien kun je met je zoon een compromis sluiten: je gaat niet in boekjes rekenen, maar jullie hebben wel zo nu en dan een rekensom om samen uit te puzzelen. 

Een paar ideetjes: 

  • Laat je zoon bijvoorbeeld pannenkoeken bakken. Doe samen de boodschappen en bekijk samen het recept voor het beslag. Hoeveel gram meel zit er in dit pak. Hoeveel kost dit pak en hoeveel kost de meel voor één pannenkoek? Hoeveel dl melk gaat erbij? Hoeveel dl zit er in één liter? Bekijk dat samen eens op de maatbeker. Hoeveel kosten de 4 eieren die erin gaan?
  • Neem je zoon mee naar de winkels en kijk naar de kortingen van het moment. Hoeveel euro is 20 procent korting? Wat betaal je dan?
  • Schatten is een belangrijke vaardigheid. Laat je zoon schatten hoeveel geld hij moet meenemen als je in de winkel vlees, brood en melk gaat kopen.
  • Wanneer je op vakantie gaat, kun je samen de reis bekijken. De route naar het vakantieadres op de kaart: de afstand inschatten, het adres in een atlas opzoeken en de legenda bekijken. Welke plaats ligt ongeveer op driekwart van de route. Hoe lang duurt de reis bij gemiddeld 100 km per uur? Hoe laat kom je aan met 45 min rust en 35 minuten vertraging?
  • Bekijk een zwembad. Hoeveel kubieke meter water zal daarin gaan? Hoeveel liter is dat?
    Wanneer je zoon een hekel heeft aan dit soort opdrachtjes, kun je beter kiezen voor een aantal vaste momenten om te oefenen. Wellicht wil hij de laatste week van de vakantie wel een paar keer oefenen aan de computer om weer een beetje zijn vaardigheden op te halen. Een goede site voor ‘verhaaltjes-sommen’ is bijvoorbeeld: www.leestrainer.nl. Kies dan voor citotraining / groep 7/8. Je vindt op deze site een instaptoets en verschillende oefeningen op het gebied van meten, tijd en geld. Je kunt je zoon goed helpen door naast hem te gaan zitten en bijvoorbeeld tien opgaven samen te doen. Je merkt dan snel genoeg welke onderdelen nog lastig zijn. Beter iets vaker kort samen oefenen dan je kind een uur alleen aan het werk te zetten zonder feedback.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Rekenen in de vakantie
Sluiten