Rekenen, taal en buiten wandelen: deze school wil gezonde balans

Niet alleen aardrijkskunde, rekenen en taal op school, maar óók een stukje wandelen. 818 Vlaamse scholen lieten vorig jaar hun leerlingen elke dag een kwartier lopen. Wat bleek? De kinderen gingen er mentaal op vooruit. 

Door de wandeling konden kinderen zich beter concentreren, werden ze fitter en kregen ze minder driftbuien.

Kinderen beter in hun vel

Jong geleerd is oud gedaan, zo vonden Vlaamse basisscholen. De Vlaamse minister van Onderwijs liet bij 550 kinderen van zeven deelnemende scholen de actie One Mile a Day uitvoeren, waarbij elke dag 1,6 kilometer werd gelopen. Na zes maanden bleken kinderen fitter te zijn geworden. Zo deden ze 20 seconden minder over de mijl, maar zaten ze vooral beter in hun vel. Dit resultaat is niet verrassend, zo geeft onderzoekster Tine van Damme aan. “Bij volwassenen is al aangetoond dat bewegen ook mentaal positief is, bij kinderen is dat niet anders”, zo zegt ze tegen de Belgische krant De Standaard

Goed begin 

Basisschooldirecteur Karel Scherpereel is enthousiast. “De leerkracht merkt het verschil”, vertelt hij. “De tijd die de leraar aan de mijl spendeert, is meer gewonnen dan verloren tijd.” Het verschilt wel per klas of het kwartier nodig is. “Sommige leerlingen hebben het echt ook nodig om stoom af te blazen.” Echt effect op het gewicht heeft deze actie niet. “Om overgewicht tegen te gaan, heb je veel meer nodig. Nog vaker sporten, je eetpatroon aanpassen…”, geeft ten Damme aan. Toch is een mijl lopen een goed begin. “Er is geen enkele aanwijzing om het niet te doen.”

Bron: De Standaard 

Reageer op artikel:
Rekenen, taal en buiten wandelen: deze school wil gezonde balans
Sluiten