Redactie
Redactie Lesmethoden 19 jun 2018

Rekenen

Tegenwoordig werken vrijwel alle basisscholen met realistisch reken- en wiskundeonderwijs. Het moderne rekenonderwijs biedt kinderen verschillende rekenstrategieën waaruit ze een eigen methode kunnen kiezen. Ze leren geen vaste regeltjes, trucjes en ezelsbruggetjes meer die horen bij het zogenaamde mechanistisch rekenen. En dat is vaak wennen voor hun ouders, want die hebben wel op die manier leren rekenen.

Wat is realistisch rekenonderwijs?

  • Meer gericht op situaties uit het dagelijks leven. Bijvoorbeeld: bereken het aantal tegels op het schoolplein.
  • Meer nadruk op interactie. Bewezen is dat interactief groepsgewijs onderwijs het beste werkt. Dus leerlingen leren niet alleen van leerkrachten maar ook van elkaar.
  • Voorbeelden van realistische rekenmethoden: Wizwijs of de oudere methode Talrijk (Zwijsen), Alles telt (ThiemeMeulenhoff), De wereld in getallen (Malmberg), Pluspunt (Malmberg), Rekenrijk (Wolters-Noordhoff), Wis en Reken (Bekadidact)

Hoe kan ik mijn kind helpen met rekenen?

Veel (groot)ouders willen hun (klein)kinderen helpen met rekenen, maar kunnen dat niet omdat het rekenmethodes zo enorm veranderd zijn. Op www.rekenweb.nl (ouders, 1+1 is 2) staan de verschillen op een rijtje.
Kijk op de sites van de verschillende realistische rekenmethodes. Daar staat vaak extra informatie voor ouders, bijvoorbeeld op www.wizwijs.nl

Dyscalculie

Sommige kinderen hebben dyscalculie; een blinde vlek voor cijfers, rekenen en wiskunde.

Nieuwe Rekenmethoden – J/M, september 2009, pagina 46-49. PDF, 203K

Reageer op artikel:
Rekenen
Sluiten