Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Rekening houden met de ander

antwoord

Het is voor elk kind belangrijk om sociale vaardigheden te ontwikkelen. Maar dit gaat niet allemaal vanzelf. Sociaal gedrag moet ook geoefend en aangeleerd worden. Veel dingen zijn niet vanzelfsprekend voor kinderen en je zoon is echt geen uitzondering!

Je kunt als ouder en leerkracht een grote rol spelen in dit proces. Door aandacht te besteden aan onderstaande zaken creëer je als leerkracht een veilige sfeer waarin kinderen zich niet hoeven te schamen voor hun tekortkomingen of hun kwaliteiten. Als ouder kun je hier thuis bij aansluiten door te praten met je kind, het goede voorbeeld te geven en het oefenen van complimentjes uitdelen.

  • Lach anderen nooit uit als ze fouten maken. Dit lijkt zo vanzelfsprekend, maar zeker in de onderbouw zijn er nog vaak kinderen die dit nog moeten leren. Ook geduldig zijn wanneer je een ander helpt, is iets waar veel kinderen moeite mee hebben.
  • Sta niet altijd vooraan om anderen te verbeteren, want fouten maken mag. Als je samen werkt met een ander kind en je ontdekt fouten bij de ander zeg dan niet: “Jij hebt het fout!” maar kijk samen naar hoe het komt dat ieder een andere uitkomst heeft. Help je klasgenoten als ze daarom vragen, maar zeg niet gewoon het antwoord voor.
  • Leer een kind complimenten geven. Sommige scholen zijn daarmee heel bewust bezig. Ze kiezen elke week ‘het zonnetje van de week’ en dit kind staat die week extra in de belangstelling. Er wordt een complimentenblad gemaakt waarop alle kinderen een complimentje uitdelen aan het zonnetje. Als ouder kun je erop letten dat je niet alleen je kind steeds corrigeert maar ook oog hebt voor de (kleine) dingen die goed gaan.
  • Een kind kan zijn klasgenootje om hulp vragen bij vakken waarin hij zelf niet de beste is. Bijvoorbeeld: ‘Hoe doe jij dat toch, zo netjes schrijven?’ ‘Hoe heb jij geleerd zo’n gave sliding te maken bij voetbal?’ ‘Kun je mij leren om ook zo’n mooi paard te tekenen.’ ‘Mag ik jouw stiften eens lenen want die zijn echt heel fijn.’ Geef als ouder of leerkracht het goede voorbeeld want jonge kinderen kopiëren dit gedrag.
  • Het is fijn als je goed bent in taal of rekenen. Dit doe je immers elke dag op school en dus weet de hele klas snel genoeg wie de slimmeriken zijn. Ben je heel sociaal, sportief of creatief dan valt dat minder snel op. Op school, maar ook thuis zou er best meer aandacht mogen zijn voor de uitblinkers in deze vakken.
  • Een kind dat een 6 voor rekenen krijgt doordat hij enorm zijn best heeft gedaan mag veel complimenten voor die 6 ontvangen; thuis en ook van zijn klasgenoten! Als klas zijn we ook trots op een kind in ons midden dat talent heeft op een bepaald vlak.
  • Kinderen moeten veel complimentjes ontvangen, maar moeten ook een reëel zelfbeeld ontwikkelen. Een kind mag best weten aan welke zaken hij nog iets kan verbeteren. Het is ook een kunst om te leren toegeven dat je ergens niet zo goed in bent. Ook hierin moet je als ouder en leerkracht het goede voorbeeld geven.

Het feit dat je sociale vaardigheden zo belangrijk vindt als ouder straal je uit en leef je voor. Het zal dan zeker goed komen met jouw zoon!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rekening houden met de ander
Sluiten