Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar School 20 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Rode Kruis begint handtekeningenactie voor EHBO-les op middelbare scholen

Scholieren op het middelbare onderwijs moeten EHBO-lessen krijgen. Dat vinden het Rode Kruis, de artsengroep Schok en Pomp en Radio 10-dj Rob van Someren. Zij zijn hiervoor een petitie begonnen.

Zij hopen 40.000 handtekeningen op te halen met de petitie. Omdat het een burgerinitiatief is, hebben ze minimaal 40.000 handtekeningen nodig om het op de agenda komt van de Tweede Kamer te krijgen. Dit jaar komt er een besluit over wat er in het basis- en voortgezet onderwijs in het lespakket moet. Het doel is om EHBO-les een vast onderdeel van het lesprogramma te maken.

Uit onderzoek blijkt dat 91% van de jongeren tussen 12 en 18 jaar vindt dat er EHBO-les op de middelbare school moet worden gegeven, zo meldt het Rode Kruis op haar website. Daar sluit 93% van de ouders zich bij aan. Op dit moment heeft maar 17% van de mensen in ons land een geldig EHBO-certificaat. Sommige middelbare scholen bieden wel EHBO-lessen, maar volgens het Rode Kruis en Schok en Pomp zijn dat er veel te weinig.

LEES OOK: Eerste hulp op school: Kan de juf ook pleisters plakken?

Dit leren de kinderen tijdens een EHBO-les

De EHBO-lessen bestaan uit praktijkoefeningen en theorie. De middelbare scholieren leren tijdens de lessen welke handelingen zij moeten uitoefenen in geval van nood. Zij leren dus hoe zij hierbij eerste hulp moeten verlenen. Dit leren ze bijvoorbeeld voor situaties waarin iemand een hartstilstand heeft en ze moeten reanimeren of handelen bij brandwonden. Daarnaast leren ze ook in welke situaties het van belang is om 112 te bellen.

EHBO-les middelbare scholen: geen les van de docent maar van de organisatie

Het is niet de bedoeling dat leraren zelf deze EHBO-lessen gaan geven. Speciale EHBO-instructeurs en medici zullen zelf de lessen gaan geven. ‘Het enige wat wij van de scholen vragen, is een paar uur tijd en een gymzaal’, zo schrijft het Rode Kruis.

LEES OOK: Eerste hulp bij ongelukken en kwalen bij kinderen: BUSKRUIT met EHBO

Reanimeren vanaf 12 jaar

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert dat wereldwijd alle kinderen en jongeren vanaf 12 jaar oud, jaarlijks twee uur leren en oefenen met reanimeren. Arts Bernard Leenstra van Schok en Pomp vertelt aan RTL Nieuws: ‘Je hebt dan pas kracht om een goede reanimatie uit te voeren.’ Volgens Leenstra geeft een EHBO-cursus een boost aan het zelfvertrouwen van kinderen. ‘En die kennis geven ze bovendien door aan hun ouders’, aldus Leenstra.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het Rode KruisRTL NieuwsWorld Health Organization

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.