redactie
redactie Blogs juni 22, 2018

Roken

We moeten nu besluiten of we de sprong willen wagen. Onze hoogbegaafde zoon die niet gelukkig is op zijn huidige school, kan naar de Leonardoschool, speciaal onderwijs voor hoogbegaafde kinderen. Maar dan moeten we nu de knoop doorhakken. Het gaat ineens zo snel.

Tot de zomervakantie was er een wachtlijst van ruim een jaar. Nu hebben ze een extra groep opgestart en kan Heron zonder wachtlijst terecht. Mits hij nu overstapt. Op stel en sprong, want de aanmeldingen blijven binnenkomen. Heron wil wel en zijn vader ook. Ik twijfel.

Ik heb praktische bezwaren: veel hogere schoolkosten en twee keer per dag heen en weer rijden omdat de school op een half uur van ons huis ligt. Heron ging bovendien drie dagen per week naar de naschoolse opvang in ons eigen dorp. Dat kan dan ook niet meer. Bij de nieuwe school is wel een opvang, maar de school ligt in een stad die na vier uur ’s middags door files wordt omringd. De dure opvang zou dan in totaal voor slechts een uurtje extra werktijd zorgen.

Toch heb ik vooral last van emotionele belemmeringen. Het had me zo leuk geleken als mijn kind de lagere school kon doorlopen met zijn vriendjes. Hij kent sommige kinderen al van de peuterschool en de crèche, van peutergym en van zwemles. En van het buitenspelen. Heron had vaak ruzie, maar zijn vrienden bleven toch met hem afspreken. Zullen ze hem vergeten als hij op een andere school zit?

En hij had zo’n lieve juf. Vorig jaar zat hij al bij haar in de klas en dit jaar weer. Ze kon goed met zijn onrust omgaan. Moeten we haar niet de kans gunnen met hem te werken nu bekend is dat hij hoogbegaafd is?

Mijn ouders komen langs. Ze gunnen Heron een passende school en bieden hulp: een financiële bijdrage voor de laptop die hij voor zijn nieuwe school moet aanschaffen en vooral ook tijd. Ze willen elke week een dag op beide kinderen passen, zodat ik, zonder opvang, minder werkuren zal hoeven inleveren. En Robert zal de kinderen ’s ochtend wegbrengen, zodat ik maar één keer heen en weer hoef te rijden.

Ik besluit mijn bezwaren opzij te zetten. Heron is vanaf nu een Leonardoleerling. Een laatste schooldag op zijn oude school is er niet. Tenminste, die heeft al plaatsgevonden zonder dat we doorhadden dat het de laatste was. Gelukkig mag hij nog even langskomen voor een afscheid.

Reageer op artikel:
Roken
Sluiten