Redactie
Redactie Alcoholgebruik 19 jun 2018

Roken en drinken

antwoord

Tijdens mijn lezingen geef ik richtlijnen over hoe je bepaald gedrag zou kunnen aanpakken bij pubers. Die aanpak is gericht op wat bij veel pubers werkt. Realiseer je wel dat iedere puber en iedere situatie anders is. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet. Wat heel belangrijk is, is dat je het gesprek open houdt. Soms zeggen je gevoelens dat het niet klopt wat hij zegt, maar zolang je het niet zeker weet kun je het beste geen (valse) beschuldigingen doen of je wantrouwen te veel uiten. Dat zorgt ervoor dat je zoon juist minder open is en je het contact kunt verliezen. Dat is het laatste wat je wilt. Wat helpt is om goede afspraken te maken.

  • Over alcohol is uit onderzoek gebleken dat duidelijke grenzen stellen en het verbieden tot je kind 16 is, goed werkt. Dat is wel iets waar je echt op tijd mee moet beginnen en heel duidelijk in moet zijn. Je moet het niet alleen verbieden, maar ook duidelijk aangeven wat de reden is dat je alcohol niet toestaat. Dit is geen garantie dat je kind geen alcohol gebruikt, maar de kans is groter dat het werkt dan wanneer je het open laat. 
  • Je geeft aan dat jullie zoon in het contact en met afspraken prima meewerkt. Het lijkt me dat je ook over alcohol en roken afspraken moet kunnen maken. Ik vermoed dat de beladenheid van dit onderwerp de reden is dat de afspraken nu niet gemaakt worden. Hij weet dat hij jullie met roken en drinken teleurstelt of dat het van jullie niet mag. Je zult dit onderwerp, zeker als je vermoedt dat hij iets achterhoudt, anders moeten benaderen dan bijvoorbeeld uitgaan-tijden.
  • Toon begrip en probeer je in te leven. Keur zijn gedrag niet direct af en ga niet volledig in de aanval. Dit kan er voor zorgen dat hij zich verder van jullie afkeert en er niet meer over wil praten of gaat liegen. Laat merken dat je roken en drinken op zo’n jonge leeftijd afkeurt, maar laat vooral ook merken dat je begrijpt dat het spannend is dit soort dingen te proberen, zeker als je vrienden het ook doen. Blijf rustig en laat hem vertellen en zijn mening geven. Geef aan dat je vooral graag wilt dat hij eerlijk is, ook als hij wel aan het testen is met roken en drinken. Als je de waarheid weet kun je veel beter afspraken maken en inspelen op de situatie. Je moet maar zo denken, als hij het echt doet, kun je het maar beter weten. 
  • Mocht hij aangeven dat hij het (weleens) doet, probeer dan te weten te komen hoe vaak, hoe en wanneer zonder dat het een kruisverhoor wordt. Probeer er ook achter te komen wat de redenen zijn van het drinken en roken. Voelt hij zich onzeker? Is het omdat zijn vrienden het ook doen? Er kunnen tal van redenen zijn waarom een puber begint met drinken. Zie te achterhalen wat er nou eigenlijk zo leuk is aan roken en drinken. Mocht er meer achter zitten en kan hij niet tegen de sociale druk dan kun je hem leren hoe hij ‘nee’ kan zeggen tegen alcohol. 
  • Maak afspraken over wat wel en niet mag. Op die manier kun je zijn gedrag beter in de gaten houden en wordt het onderwerp bespreekbaar. Door hem zelf ook controle te geven kan het zijn dat de lol van het stiekem doen er snel af is. Het is goed om samen duidelijke afspraken te maken, zo laat je zien dat je als ouder ook grenzen stelt.
Reageer op artikel:
Roken en drinken
Sluiten