Redactie
Redactie Puber 19 jun 2018

Roken van shisha-pen en andere nepsigaretten: schadelijk of niet?

Veel kinderen en pubers denken dat het roken van een shisha-pen en andere ‘nepsigaretten’ niet schadelijk is voor de gezondheid. Maar is dat ook zo? En mocht dit zo zijn, moet je het als ouder dan maar goed vinden als je kind of puber zo’n ding opsteekt?

Zo werkt de shisha-pen

Er zijn verschillende elektronische sigaretten op de markt, waarvan de shisha-pen, ook wel E-shisha, electronic shisha of E-hookah genoemd, de bekendste is onder jongeren. Deze kleine waterpijp in de vorm van een pen is verkrijgbaar in allerlei kleuren en smaken zoals cola, kersen, perzik en aardbei. Het aroma komt bij het inhaleren van de waterdampen vrij. Verder lijkt het roken van een shisha-pen en andere elektronische sigaretten veel op ‘gewoon’ roken: het puntje van de pen licht op als je een trekje neemt en er komt damp (aerosol) vrij die op sigarettenrook lijkt.

Schadelijk of onschuldig?

Er zijn shisha-pennen, en andere elektronische sigaretten, te koop met en zonder nicotine. Dat de versie met nicotine in elk geval niet goed is voor de gezondheid mag duidelijk zijn. Hoe dit zit met de elektronische sigaretten zonder nicotine is nog niet bekend. Omdat deze nog niet zo lang bestaan, is hier geen onderzoek naar gedaan. Wel is bekend dat een van de stoffen in de shisha-pen, propyleenglycol – wat ook in sigaretten zit, de ogen en luchtwegen irriteert en mogelijk kankerverwekkend is.

Populariteit onder jongeren

Er zijn signalen dat vooral de shisha-pen populair is onder schoolgaande kinderen, maar hier zijn nauwelijks cijfers over bekend. Uit voorlopige resultaten van een internetonderzoek van het Trimbos-instituut onder jongeren die geregeld uitgaan, is gebleken dat zo’n 3 procent van hen wel eens een shisha-pen heeft gerookt. Van de jongeren die rookten was dit zelfs 10 procent. Dit lijkt misschien niet veel, maar het komt neer op zo’n 40.000 jongeren.

Waarom shisha-pen roken?

Op internetfora noemen jongeren als redenen voor het gebruik van de shisha-pen: nieuwsgierigheid, lekkere smaak, stoer, spannend (‘je kan het doen zonder dat iemand het merkt’) en het is een goede manier om te stoppen. Natuurlijk geldt net als bij gewoon roken ook hier dat veel jongeren beginnen door kuddegedrag. Heeft één kind een nepsigaret, dan volgen er al snel meer. Dit geldt in het geval van de shisha-pen zelfs voor basisschoolkinderen. Omdat de pen geen tabak bevat, mag deze ook verkocht worden aan jongeren onder de 18 jaar. En dus zie je soms jonge kinderen met een shisha-pen in hun mond. Niet alleen een belachelijk gezicht, maar bovendien niet verstandig volgens deskundigen.

Mening deskundigen

Wat de leeftijd van een kind ook is, veel deskundigen raden het roken van de shisha-pen af. Dit geldt ook voor het Trimbos-instituut. Zij vindt de groeiende populariteit onder jongeren een zorgelijke ontwikkeling. Naast de mogelijke gezondheidsrisico’s wennen jongeren door het roken van de shisha-pen aan de handeling van roken en het inhaleren van stoffen via de mond. Het zou dus zomaar kunnen dat het roken van een shisha-pen de stap naar het roken van sigaretten verkleint. Zonde. Want als jongeren tot hun 18e niet roken, is de kans dat ze later alsnog beginnen relatief klein is.

Kijk hier voor meer informatie over shisha-pennen en andere elektronische sigaretten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Roken van shisha-pen en andere nepsigaretten: schadelijk of niet?
Sluiten