Redactie
Redactie Puber 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Rokende ouders, rokende kinderen?

Kinderen van rokende ouders gaan in veel gevallen zelf ook roken. Wat is hiervoor de reden en hoe kun je als rokende ouder voorkomen dat je puber ook verslaafd raakt aan sigaretten?

Rookverslaving: erfelijk bepaald?

Erfelijke factoren spelen een kleinere rol bij de kans dat een puber gaat roken, dan veel ouders denken. De omgeving speelt hierbij een veel belangrijkere rol. In eerste instantie is het gedrag van ouders en andere familieleden vooral van invloed. Naarmate een kind ouder wordt, zal de invloed van vriendjes steeds groter worden. Erfelijke factoren kunnen wel een rol spelen bij de kans om echt verslaafd te raken. Voor ongeveer de helft  van de kinderen geldt dat ze door aanleg moeilijker kunnen stoppen dan leeftijdsgenoten als ze eenmaal hun eerste sigaret hebben gerookt.

Zien roken, doet roken

De kans dat je puber gaat experimenteren met roken wordt sterk bepaald door de mate waarin het geaccepteerd wordt in zijn omgeving. Oftewel; een puber met ouders die niet roken en die hierop tegen zijn, zal minder snel een eerste sigaret opsteken dan een kind bij wie thuis gerookt wordt. Of werd. Want zelfs wanneer je als ouder alleen in de kinderjaren van je tiener hebt gerookt, is de kans groter dat je kind later gaat roken. Je kind heeft je tenslotte vroeger met een sigaret in je hand gezien en is dit onbewust normaal gaan vinden.

Het goede voorbeeld geven

‘Voorleven’ oftewel het goede voorbeeld geven is dus nog belangrijker dan regels stellen als het gaat om rookgedrag. Natuurlijk is het goed om je kind ook te vertellen hoe slecht roken is voor de gezondheid en welke andere nadelen eraan kleven, maar nog belangrijker is het om als ouder het goede voorbeeld te geven. Hoe minder je kind geconfronteerd wordt met jouw rookgedrag hoe beter. Denk dus niet: af en toe roken op een feestje moet kunnen. Hiermee geef je onbewust de boodschap dat een sigaret hoort bij gezelligheid. En steek er ook niet één op ‘omdat je stress hebt’. Ook hiermee geef je het signaal af dat soms roken niet zo erg is.

Zelf roken, toch verbieden?

Ouders die zelf roken staan vaak toleranter tegenover roken, dan ouders die nooit gerookt hebben. Ze vinden het minder erg of ze vinden dat ze het niet kunnen verbieden omdat ze het zelf ook doen. Natuurlijk is de kans groot dat je tiener je niet klakkeloos zal gehoorzamen als je hem verbiedt te roken terwijl je het zelf wel doet. Jij doet het ook, dus waarom zou hij het niet mogen? Toch is het verstandig om ook als rokende ouder een ontmoedigingsbeleid aan te houden. Vertel je kind waarom je rookt, wat voor nadelen je daarvan ondervindt en hoe verslavend het is. En wil je echt een punt maken: stop zelf! Hoe moeilijk je dit ook vindt. Dit is het beste voorbeeld dat je je puber als rokende ouder kunt geven.

Meer informatie over pubers en roken op: www.uwkindenroken.nl
Meer informatie over stoppen vind je op: www.rokeninfo.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Rokende ouders, rokende kinderen?
Sluiten