Redactie
Redactie Knutselen 21 jun 2018

Rood (Pluk van de Petteflet) kraanwagentje

Kunstenares Anja Jonker (zie J/M voor Ouders, december 2012) maakte voor haar kinderen van een bestaande bolderwagen een kraanwagentje. Let op: elke bolderwagen is anders, check dus zelf of de maten ook op jouw bolderwagen/kraanwagen van toepassing zijn. Pas zo nodig de maten aan. 

Boodschappenlijstje

Plaat multiplex 8mm dik, voor:
Carrosserie en dashboard: 1.10 x 1.40 m
2x motorkap en klep: 33 x 56cm
Front + achter: 50 x 70 cm
Rugleuning: 50 x 23,5 cm

Plaat multiplex 18mm dik, voor:
Zitting (18 mm dik): 50 x 16 cm

Balken:
Balk 4 x 4cm dik, voor:
2 steunbalk 1.10 m
2m voor steunbalk kraan en 2m voor wielkasten 

Balkjes 1,8 x 2,4 cm dik, voor:
Pakket 6 x 1.10 voor het frame

Balkjes 20×3.5cm dik, voor:
2x voor kraan, 1.15 lang

Rondhout, 18 mm dik, 1.50 m lang voor haspel, evt. pennen en hendel

Schroeven:
doosje 3.5 x 2 klein
doosje 3.5 x 4.0 middel
doosje 4.0 x 60 of 50 x 60/70 lang

Verf (voor buiten): signaalrood en koningsblauw

Accessoires

  • Simpel touw 3m + haspel
  • Haken en ogenset
  • 4 grote houten kralen (voor afwerking)
  • Stuur
  • 2 koplampen 
  • 2 reflectoren of achterlichtjes (op batterijen)
  • Lijsthout ter versiering voorkant
  • Toeter
  • Nummerplaat: zelf knutselen 

Benodigd gereedschap

Workmate/ werkbank, accuschroefmachine, boormachine, verzinkkop, decoupeerzaag, zaag, verstekzaag, grote gatenboor (afhankelijk van maat rondhout), rollers, verfbak, kwast, houtvuller, afplakband

Stappenplan 

Stap 1
Teken en zaag de carrosserie twee keer (zie de werktekeningen). Verwijder de lange delen van de bolderkar; deze worden niet gebruikt. Laat de korte zijden staan. Plaats de steunbalken op de bolderkar (op de lange kant), leg tegen de korte zijden van de kraanwagen aan. Aan de voorkant steekt de balk uit. Maak in de steunbalk de gaten voor de pennen (grote gatenboor eventueel bijtel). Houd de carrosserie op zijn plek ter controle. Check of de plaats van de wielkasten kloppen. 

Gebruik gelijke pennen zoals van de bolderwagen of maak zelf vier pennen van rondhout, hier 18 mm dik. Zaag vier sleuven in het plaatwerk (carrosserie) voor de pennen. Bevestig de carrosserie aan de steunbalk (aan de lange zijde) met lange schroeven van binnenuit (eerst voorboren). Schroef niets aan de bolderkar zelf vast, zodat je het bovenstuk er altijd nog weer kunt afhalen als je dat wil. Maak ook de kleine twee steunbalken vast ter hoogte van waar de zitting moet komen. Deze dienen om later stevigheid te bieden en om de zitting op te laten rusten. Zaag de zitting en bevestig deze. Nu heb je een basis staan om vanuit te werken.

Stap 2
Nu de basis staat, kun je ook de maten nameten, controleren en aanpassen aan jouw bolderkar. Maak daarna het frame, één keer voor het front. Ook komt er één keer een frame aan de kant van het dashbord, waar de motorkap later op kan rusten. Anja plaatste deze net buiten de bolderkar, tegen de korte zijde van de bolderkar aan, zodat de korte zijde van de bolderkar er nog in en uit kan maar wel tegen het frame aanstaat. Zie de werktekening voor de bevestiging van het frame. Als het frame staat kun je het front, klep en motorkap zagen en bevestigen met schroeven. Verzink de schroeven netjes!

Ook het dashboard kun je nameten en maken. Plaats het dashboard net onder de bovenrand van de motorkap. Zie de werktekening. Zaag het dashboard aan de onderkant rond, voor de beenruimte. Dit doe je met de decoupeerzaag. Het stuur kun je er al opzetten (omdat het zo leuk is.) Stuur en dashboard moeten er straks nog af voor het verven. 
 

Stap 3
Maak nu de kraan. Zaag hiervoor eerst de rugleuning. Neem deze hoek als leidraad voor de kraan en zaag de balkjes van 1.15 m in dezelfde hoek (met de verstekzaag), dan staat de kraan namelijk steviger. Plaats de 1.15 balken in de juiste hoek op de steunbalk en breng ze boven bij elkaar. Dit zijn de langste balken van de kraan en hieraan komen de haken. Tape de balkjes boven even vast, zodat ze op hun plaats blijven. Zaag zetplankjes en zet de ‘driehoek’ (zie werktekening) vast. 

Maak de balken met 2 à 4 schroefjes vast aan de rugleuning. Schroeven rugleuning wel verzinken i.v.m. beschadigen van de kleding. Plaats de twee dikke balken van de kraanwagen op de steunbalken (aan iedere zijde een balk). Onderaan moeten de balken tegen de achterste korte zijde van de originele bolderkar aan komen. De dikke balken staan zo klemvast. Boven en onderzijde beurtelings de juiste hoek aftekenen en afzagen. 

Het is een beetje zoeken. Goed in evenwicht? Bevestigen. Kraan zit in elkaar, schroefjes rugleuning weer even los en als geheel eruit halen voor het schilderen. 

Stap 4
Rondhout voor haspel opmeten (moet iets langer zijn dan de breedte van de wagen) en vervolgens zagen. Kies de plek uit waar je de haspel wilt ophangen en probeer deze plaats uit. Boor aan twee kanten een gat in de carrosseriebak met de grote gatenboor. Rijg de klos op het rondhout. Als je het rondhout en de haspeldelen wilt schilderen doe dit dan eerst. Werk het uiteinde van het rondhout af met een dop en schroef als stop. Maak aan de andere zijde een haspel om aan te draaie. Zie hiervoor de werktekeningen. Schroef de klos vast op het rondhout. Maak de ogen vast op de houten plaatjes van de kraan. Haal hier het touw doorheen en maak het touw vast op de haspel. 

Stap 5
Maak de wielkasten (zie voor de maten de werktekeningen. Let op: misschien zijn de maten van jouw bolderkar anders) en schilder ze blauw. Maak deze later op de (droge) geschilderde carrosserie vast vanuit de binnenzijde van de kraanwagen. Maak de afwerking van het dashboard, zoals een gat voor hendel/pook en sleutelgat (leuk voor de kinderen om mee te spelen). Schilder het dashboard rood.

Schilder de achterkant van de wagen rood, plaats de twee reflectoren en maak een nummerbordje (van hout) of plaats een oud bestaand nummerbord.

Haal de hele carrosserie eraf en schilder deze rood. De Kraan schilder je als los deel blauw.
Plaats als laatste accessoires, zoals koplampen, hendels, grillplaat, nummerplaat reflectoren naar wens.

Stap 6
Eindmontage: (de)monteren (zie pdf bestand hieronder)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Rood (Pluk van de Petteflet) kraanwagentje
Sluiten