Chiara Izelaar
Chiara Izelaar School 6 jun 2019
Leestijd: 1 minuut

Vanaf 2020 geldt er een rookverbod op alle scholen in Nederland

Sinds 1 januari 2014 geldt de De Tabaks- en Rookwarenwet, waardoor het verboden is om tabaksproducten te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Het doel van deze wet is het tabaksgebruik onder jongeren beperken en niet-rokers beschermen.

Veel organisaties staan volledig achter deze wet en hanteren een rookvrije omgeving. Zo zijn er dierentuinen, sportverenigingen en scholen waar een rookverbod geldt. Toch valt het op dat niet iedere school rookvrij is.

Rookverbod

Het is al een tijd verboden om binnen schoolgebouwen te roken. Toch blijkt dat het instellen van een geheel rookverbod op schoolterreinen binnen onderwijsinstellingen moeilijk verloopt. Dit terwijl er dagelijks gemiddeld 75 jongeren onder de 18 jaar beginnen met roken. Waarvan de meeste hun eerste sigaret opsteken op het schoolplein.

Paul Blokhuis, minister van Volksgezondheid, wil de strijd tegen roken aangaan, en heeft bekend gemaakt dat alle onderwijsinstellingen in Nederland vanaf 2020 geheel rookvrij moeten zijn. De scholen die deze wetgeving niet handhaven riskeren een boete van 4500 euro per overtreding. ‘Over een paar jaar zullen onze kinderen ons vragend aankijken als je vertelt dat er vroeger gerookt werd op schoolpleinen.’ – aldus minister Blokhuis.

Lees ook: Gesprek over roken beginnen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Volkskrant

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Vanaf 2020 geldt er een rookverbod op alle scholen in Nederland
Sluiten