Redactie
Redactie Blogs 22 jun 2018

Rosanne Laarse

Met de lente is ook het buitensportseizoen weer begonnen. De prachtige Amerikaanse sportvelden zijn in volle glorie onder de sneeuw vandaan gekomen.
Onze twee jongste mannen zijn fervente lacrossefans. En daar zijn ze goed in. Voor wie het niet kent: lacrosse is een oude Indianensport, overgenomen door de Franse immigranten in Amerika. Vandaar de naam. Het lijkt een beetje op ijshockey, maar dan door de lucht en over de grond. Je speelt het met een stick met een netje en een hard balletje. Je mag elkaar daarbij ook te lijf gaan met je stick, het gaat razendsnel en het kan er behoorlijk hard aan toe gaan.

Gelukkig is het lacrosse geworden en hebben we afscheid genomen van American football, waar hersenschuddingen en -beschadigingen aan de orde van de dag zijn. Lacrosse is bovendien echt de allerleukste sport van de wereld om langs de lijn te volgen!

Als je goed bent in je sport, kun je net als in Nederland voor een selectie team geselecteerd worden. Dat noem je hier het ‘travel team’. Een terechte naam want je reist je hier een ongeluk. De staat New York, de staat Connecticut, de staat Maine, de staat Massachusetts… allemaal spelen ze travel lacrosse. En dus crossen wij regelmatig de hele oostkust af om de twee jongsten hun sport te laten beoefenen. Vaak moeten we een avond ervoor een hotel boeken, omdat de jongens in de ochtend moeten spelen en we anders nooit op tijd kunnen komen. Hier doen alle ouders dat. Of je zoon of dochter nu football, soccer, icehockey, fieldhockey (hier alleen voor meisjes), basketball of baseball speelt.

De eerste keer hadden we het natuurlijk allemaal nog niet begrepen. Met grote verbazing zagen we ouders tenten aan hun SUV’s bouwen. Uit de kofferbak kwamen klapstoelen, BBQ’s en koelboxen. Zelfs hangmatten op standaards zijn hier op de velden heel normaal. Tailgaten noem je dat hier. Er zijn namelijk helemaal geen clubhuizen, zoals in Nederland, waar je je versnapering en je biertje kunt halen. Hier speel je wedstrijden op de sportvelden in parken, van colleges en high-schools. We keken onze ogen uit bij het zien van zoveel lekkers: salades, meloen, stukken vlees, kip, koude cola, koude energiedrankjes… We keken na een dag staan of zitten op het vochtige gras de stoelen onder de dikke Amerikaanse billen vandaan.

Inmiddels hebben we ons lesje geleerd en staat er bij ons natuurlijk ook zo’n fijne koelbox met drankjes en broodjes in de achterbak. Bovendien zijn ook wij nu de trotse bezitters van een aantal klapstoelen met cupholders.
Maar die tent, BBQ en hangmat gaan ons nog steeds een beetje te ver.

Reageer op artikel:
Rosanne Laarse
Sluiten