Redactie
Redactie Geld 21 jun 2018

Ruzie over geld

antwoord

Wat een vervelende situatie, zeker nu die al een paar weken voortduurt. Ik kan me voorstellen dat jullie niet goed weten hoe dit te doorbreken zonder toe te geven aan haar wens: geld geven. Pubers kunnen in hun boosheid erg volhardend zijn. Dat er een vriendje is die het met haar eens is en bij wie ze kan verblijven, maakt het voor haar makkelijker om de stap naar huis niet zo snel te zetten. Toch zou ik jullie adviseren om niet toe te geven. Hopelijk is er op een andere manier een ingang. Laat haar weten dat jullie graag over de situatie willen praten en graag willen dat ze weer naar huis komt. Wellicht is ergens buiten de deur afspreken zonder eerst echt naar huis te komen een betere optie voor haar om weer in gesprek te komen. Blijf contact met haar zoeken zonder dwingend te zijn, hou een opening. 

Het maken van weloverwogen keuzes (zoals een studiekeuze) is moeilijk voor jongeren. Het is iets wat je moet leren met vallen en opstaan. Je moet als kind de consequenties ervaren van de keuzes die je maakt en als ouder dien je als vangnet voor als de keuze de verkeerde blijkt te zijn. Zo ook bij jullie dochter. Ook kun je als ouder niet áltijd meer als vangnet dienen en dat is wat jullie dochter moet leren. Het is goed om een grens te stellen aan wat jullie financieel nog voor jullie dochter doen. Zo leert ze langzaam aan om op eigen benen te staan. 

Hierbij nog enkele dingen die je zou kunnen proberen om samen tot een oplossing te komen: 

  • Bedenk samen met je man of en hoe jullie de overgang naar minder financiële steun geleidelijk laten verlopen. Dát jullie dat doen vind ik heel logisch en ook goed, maar je kunt kijken (hopelijk samen met haar) naar een overgang die voor beiden acceptabel is. Jullie bepalen wel de grens natuurlijk!
  • Laat haar meedenken over wat zij reëel vindt. Als je dit als uitgangspunt neemt bij het gesprek en niet het feit dat de geldkraan volledig dicht gaat, is er wellicht meer bereidheid van haar kant om te praten. Bovendien is een overgang iets waar over na te denken valt (bijvoorbeeld voor een paar weken nog ondersteuning tot ze een bijbaantje heeft, met een afspraak over de einddatum)
  • Wellicht een idee om samen te kijken wat ze nodig heeft per maand. Ze kan bijvoorbeeld een tijdje bijhouden wat haar uitgaven zijn. Zo kan ze ook ontdekken hoeveel ze erbij moet gaan werken of waar ze wat op kan bezuinigen.
  • Leg haar rustig uit wat jullie overwegingen zijn. Dit is niet om haar te pesten, maar om haar te leren dat je weloverwogen keuzes moet maken, op eigen benen moet leren staan en dingen moet afronden waaraan je begint. Jullie snappen dat dat even oneerlijk voelt, maar het gaat zo wel gebeuren, voor haar eigen bestwil. 
  • Bied aan haar te helpen bij het vinden van een bijbaantje. Tot ze een baantje heeft, zou je ook kunnen kijken of er klussen in huis zijn (extra, niet dagelijkse dingen die ze gewoon moet doen net als ieder ander) die ze kan doen tegen een kleine vergoeding. Zo voelt ze dat jullie haar echt willen helpen en niet laten vallen. 
  • Bespreek of de studiekeus nu echt is wat ze wil. Misschien is een beroepskeuzetest een idee om hier meer zekerheid over te krijgen? 
  • Als je wilt weten wat andere kinderen krijgen van hun ouders, kijk dan eens op de website van het Nibud (het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Er is ook een speciale site voor jongeren (www.nibudjong.nl). Hier kan jullie dochter allerlei informatie vinden over wat andere jongeren krijgen etc. Zo kan ze gaan inzien dat ze het zelf nog niet zo slecht heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Ruzie over geld
Sluiten