Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Ruzie vriendje

antwoord

Twee zulke kleine frummels die het al lukt om een vriendschap van twee buurvrouwen onder druk te zetten? Het moet niet veel gekker worden! Laten we maar eens met jullie beginnen. Waar er twee ‘vechten’ hebben er altijd twee schuld, dus als jullie dat als uitgangspunt nemen hoeft daarover al geen gedoe meer te ontstaan. Het gaat hier niet om opkomen voor je eigen kind, maar samen inzien dat jullie kleine kleuters nog moeten leren om gezellig met elkaar om te gaan. Ga eerst maar eens in gesprek met je buurvrouw! Communiceren is het codewoord! Praat vanuit de kinderen, zeg dat je merkt dat die in elkaars vaarwater zitten en dat dat ook nog eens impact heeft op jullie vriendschap en dat je dat zo jammer vindt. Dat het een veel beter idee is om je gezamenlijk te richten op hoe jullie de kinderen kunnen leren om leuk met elkaar om te gaan. 

Oké, hoe kunnen jullie deze twee mannetjes helpen en wat is er eigenlijk aan de hand?

  • Als kinderen ‘net’ naar school gaan, zie je wel vaker dat het niet voor ieder kind even makkelijk is zich staande te houden tussen allemaal vierjarigen. Dat kan ervoor zorgen dat een kind even moet zoeken en een periode wat baziger is, bijvoorbeeld tegen kindjes om hem heen die wat jonger zijn zoals het buurjongetje. Die dan ook weer moet wennen aan de nieuwe situatie.
  • Sowieso is het best veel gevraagd van twee kindjes in deze leeftijd om ze alleen samen (buiten) te laten spelen. Zeker als dat even moeilijk voor ze is, zoals nu. Binnenhouden leert ze niet om het beter te laten gaan, dus dat is geen optie. Om de beurt in de buurt blijven en het in goede banen leiden, daar waar nodig, lijkt me een beter idee.
  • Zorg dat je lief spelen en elkaar helpen, iets afstaan en dergelijke benoemt en er een compliment voor geeft. Aan beide kinderen!
  • Lukt dat even niet, kom er dan bij en benoem wat je ziet: ‘Hé, dit gaat niet goed, jij duwt en jij schreeuwt. Dat is niet gezellig spelen, wat is er aan de hand?’ Kijk of ze het zelf kunnen benoemen of omschrijf het als je het gezien hebt of een vermoeden hebt: ‘Jullie willen allebei op de tractor, tja, dat gaat niet.’ Probeer met de jongens samen een oplossing te bedenken of geef die in veel gevallen (ze zijn nog klein) zelf. Beloon ze als het ze lukt leuk verder te spelen. 
  • Soms kun je zien aankomen dat het misgaat, dan kun je ze wellicht al positief door de situatie heen praten om te voorkomen dat het uit de hand loopt. 
  • Soms is het juist goed om ze het even samen te laten uitzoeken en komen ze er ook heus wel samen uit zonder jouw of de buurvrouws hulp. 

Zolang jij en de buurvrouw neutraal blijven en niet jullie eigen kind voortrekken of juist strenger aanpakken, moeten jullie er lijkt me uitkomen om dit in goede banen te leiden. Probeer er samen juist de lol van in te zien, het is toch eigenlijk heel aandoenlijk dat die twee ‘haantjes’ zich proberen sociaal staande te houden? Je moet ze er alleen wel even bij helpen om dat op een goeie manier te gaan doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Ruzie vriendje
Sluiten