Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Ruziënde broers

antwoord

Wat verdrietig dat twee broers het van jongs af aan niet goed met elkaar kunnen vinden. Ik kan me voorstellen dat dat inmiddels het hele gezin en de stemming in huis beïnvloedt. Als het al zolang speelt, is het een feit dat ze niet de dikste maatjes zijn en wellicht ook niet zullen worden. Jammer, maar dat is dan zo. Natuurlijk moet het wel mogelijk zijn om met minder ruzie naast elkaar te leven. 

Tips:

 • Zijn er momenten waarop het wel goed gaat? Of in ieder geval een beetje (dat ze elkaar verdragen, geen ruzie maken)? Van die momenten kun je vaak heel goed leren hoe je de situatie kunt verbeteren. Wat is er anders, wat doen jullie, waar zijn ze? Is het soms op momenten dat ze iets doen wat ze allebei leuk vinden. Of zijn er op die momenten wellicht heel goede afspraken? 
  Kijk wat je kunt leren van de goede momenten en zet dat in op andere momenten. 
 • Ga samen met de jongens om de tafel. Met z’n allen. Maken samen afspraken om de sfeer in huis beter te maken. Dat zij ruzie maken en elkaar niet goed verdragen, is misschien een feit, maar jullie wonen met z’n allen in één huis, dus jullie willen dat die eeuwige strijd niet de hele sfeer verpest. 
 • Geef de jongens elk het woord en laat ze vertellen hoe zij het graag willen zien. En wat ze verwachten: van jullie, van de ander, van de afspraken en regels. Dit alles met in jullie achterhoofd: het verbeteren van de sfeer. Bedenk zelf vooraf wat je voor afspraken wil, zodat je daar heel duidelijk in bent en je eigen mening kan geven.

Een paar ideeën:

 • Laat de jongens niet alleen merken dat jullie de ruzies zat zijn, maar ook wat het met jullie doet. Dat je er erg verdrietig van wordt bijvoorbeeld. 
 • Bij ruzie reageren jullie niet meer. Ze zijn oud genoeg het zelf op te lossen. Duurt een meningsverschil te lang? Dan gaan ze boven of buiten verder steggelen. Dat moment bepalen jullie.
 • Maak duidelijke (huis/taken) afspraken met hen samen, noteer deze op een lijst en hang aan de muur. Dan is er geen discussie meer nodig. Ga deze ook niet aan. Gepiep over ‘ja maar hij moet…’ negeer je volkomen.
 • Bedenk leuke dingen met z’n allen (of zij tweeën) die wel goed gaan. Plan er voldoende in.
 • Zorg dat jullie zelf opladen en leuke dingen samen blijven doen. Als je dat niet meer doet, maakt de sfeer in huis jullie kapot en dat kan niet de bedoeling zijn. Daar heeft niemand wat aan. Goed voor jezelf zorgen dus.
 • Vraag de jongens wat hen kan helpen minder strijd te hebben. Wat kunnen jullie daaraan doen en wat niet? Laat ze zelf meedenken.
 • Je kunt een groepsbeloning bedenken voor goeie dagen of weken. Zo laat je ze samen werken voor iets wat ze graag willen. Laat ze maar bedenken wat dat kan zijn (hoeft niet materieel te zijn!!). Soms werkt dit heel goed, probeer maar eens.
 • Ga niet te veel mee in hun gezeur en geruzie naar elkaar. Komen ze bij een van jullie, dan ga je er niet op in. Spreek dit ook met ze af. Voetbal of speel regelmatig mee, wellicht kan dat helpen?
 • Prijs en benadruk de momenten waarop het ze lukt leuk samen iets te doen of iets op te lossen zonder ruzie.

Hopelijk kan dit voor wat rust zorgen, maar onthoud dat het pubers zijn en blijven. Dat maakt het niet gemakkelijk. 

Het kan trouwens best zijn dat als ze een stuk ouder zijn en hun eigen leven leiden, het een stuk beter gaat. Geef het niet op!

Reageer op artikel:
Ruziënde broers
Sluiten