Redactie
Redactie Emoties 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Ruziënde kinderen

antwoord

Ruziënde kinderen zijn vermoeiend, zeker als je zelf niet heel lekker in je vel zit. En het lastige is dat – als jij er gevoelig voor bent – je kinderen dat inderdaad feilloos aanvoelen en juist op jouw zwakke momenten gaan ruziën. Ik begrijp dat het je af en toe tot wanhoop drijft. Helaas horen deze ruzies tussen broer en zus er nu eenmaal bij. Het voelt soms alsof het alleen bij jullie gebeurt, maar geloof me: het gebeurt overal waar boertjes en zusjes samen leven. 
Misschien helpt het om te weten dat er niet alleen maar nadelen aan het maken van ruzie zitten. Kinderen kunnen er juist veel van leren. Op die manier leren ze om voor zichzelf op te komen, om frustraties te uiten en conflicten ook weer op te lossen. Kinderen oefenen juist in hun veilige thuishaven. Verbied ruziën dus niet, maar help je kinderen om er goed mee om te gaan.

Je schrijft al dat de kinderen precies weten hoe ze jou boos moeten krijgen. Ze weten dus dondersgoed op welke manier ze jouw aandacht kunnen trekken. Zorg ervoor dat de kinderen jouw aandacht niet meer krijgen wanneer ze ruzie maken. Negeer het zoveel mogelijk (bijvoorbeeld door zelf even weg te gaan) en laat ze zelf een oplossing zoeken. Zeg tegen de kinderen dat je er vertrouwen in hebt, dat ze zelf een oplossing bedenken. Eventueel kun je datgene waarover ze ruzie maken even wegnemen (bijvoorbeeld de afstandsbediening of bepaald speelgoed) tot ze een oplossing hebben bedacht. Mocht dat niet lukken dan ga je erheen en neem je een coachende rol aan. 

Hoe doe je dat?

  • Blijf allereerst zelf rustig (tel tot 10 voor je er überhaupt heen loopt). Jouw emoties maken de ruzie alleen maar groter.
  • Zeg dat ze best mogen ruziën, maar dat elkaar pijn doen niet wordt getolereerd.
  • Haal de kinderen uit elkaar wanneer ze elkaar pijn doen.
  • Benoem kort wat je ziet (bijvoorbeeld: ‘jij schreeuwt en jij schopt, schoppen dat doen we niet’), zonder er een oordeel aan te geven (bijvoorbeeld over wie er begon)
  • Vraag wat er aan de hand is en stimuleer de kinderen zelf een oplossing te bedenken. Help ze daarbij indien dit nodig is.
  • Zorg ervoor dat de kinderen niet alleen maar aandacht krijgen wanneer ze ruzie maken. Loop even naar ze toe als ze samen leuk spelen. Zo krijgen ze door dat hun moeder ook komt als het goed gaat!
  • Geef je kinderen voldoende één op één aandacht. Uit onderzoek blijkt dat een half uur één op één aandacht per dag ruzies doet afnemen.

Een coachende rol aannemen bij het sussen van de ruzies is heel erg belangrijk. Let erop dat je geen scheidsrechter wordt. Kinderen willen namelijk maar wat graag vertellen wie er begon. Als je de kinderen gaat straffen, straf dan niet één van de kinderen maar allebei. Zo voorkom je dat het een wedstrijdje gaat worden. 

Het nieuwe boek van How 2 talk 2 kids (www.how2talk2kids) gaat over dit onderwerp: ‘Broers en zussen zonder rivaliteit’. Het is een heel goed en praktisch boek (verkrijgbaar in de J/M webshop) en er zijn ook workshops in.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Ruziënde kinderen
Sluiten