Redactie
Redactie Gescheiden Ouders 21 jun 2018

Ruziënde pubers

antwoord

De situatie is voor hen inderdaad pittig en ook niet ideaal in een klein huisje boven op elkaars lip. Juist in de puberteit waarin kinderen meer behoefte aan hun eigen plek en ruimte hebben, kan dat alleen al zorgen voor meer gehakketak en gedoe met elkaar. Begrip daarvoor is belangrijk, spreek dat vooral ook uit naar je kinderen. Dat je snapt dat het veel en pittig is. En dat ze door de kleine behuizing op elkaars lip zitten. Leg uit dat de situatie helaas is zoals-ie is en dat jullie hier samen doorheen moeten. Daar hoort ook bij dat zij leren om elkaar beter te verdragen en elkaar met rust te laten. Pubergekibbel hoort erbij en mag, maar het moet voor iedereen leuk zijn en binnen de perken blijven.

Hoe pak je het aan?

 • Ga met je kinderen in gesprek en vertel dat jij het zo niet langer wil. Met een beetje geluk vinden zij het allebei ook niet leuk en zo heb je een mooie start voor afspraken. 
 • Geef aan waarvan je baalt en laat hen dat ook doen. 
 • Geef ook duidelijk aan dat het doel van het gesprek is om afspraken te maken waardoor een ieder meer zijn eigen ruimte krijgt, elkaar meer met rust laat en het in huis zo wordt dat een ieder zich er prettig kan voelen, ook al is het klein en is de scheiding wellicht balen. 
 • Laat iedereen op losse briefjes noteren wat er wel goed gaat in huis en in het contact. Dit zijn briefjes voor in een pot.
 • Doe dit ook met de dingen die iedereen nu niet fijn of leuk vindt gaan.
 • Laat de kinderen meedenken over de oplossingen en afspraken, zo werken ze veel beter. Laat ze ook samen bedenken wat de consequentie/sanctie is als het ze niet lukt om te stoppen met kibbelen in jou/jullie bijzijn. 

Bedenk ook positieve oplossingen zoals:

 • zo nu en dan het ene kind bij papa en het andere bij mama
 • leuke dingen met het gezin samen doen (wat vinden ze leuk?)
 • taken of activiteiten voor de kinderen samen (bijvoorbeeld samen koken als ze dat leuk vinden)
 • een codewoord wat jij zegt als het uit de hand lijkt te lopen
 • hoe kan een ieder zich terugtrekken als hij even met rust gelaten wil worden?

Door te proberen er een gezamenlijk doel van te maken (meer gezelligheid in huis) en samen na te denken over de invulling en afspraken heb je de meeste kans van slagen. 
Toon daarnaast begrip voor hun situatie en vraag regelmatig naar hun gevoel en of ze ergens mee zitten, in combinatie met duidelijke afspraken en grenzen aan hun gedrag.

Tip: praatpot
Pubers vinden een praatpot meestal leuk. Zet ‘m in de keuken. Iedereen mag er briefjes in doen met daarop vermeld wat hij leuk of goed vindt, waarvan hij baalt, waar hij tegenaan loopt of wat hij graag anders wil zien. De pot wordt één keer per week of eens in de twee weken geleegd. Dan worden de briefjes met elkaar besproken. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Ruziënde pubers
Sluiten