Redactie
Redactie Gezondheid 19 jun 2018

‘s Nachts wakker

antwoord

Als ik het zo lees heeft jullie slimme dochtertje jullie met z’n allen in een mooi patroon gekregen, waarin zij haar angst inzet om uiteindelijk haar beloning te krijgen: jullie aandacht of zelfs bij jullie in bed slapen. Ik ga er wél vanuit dat het niet om een echt grote angst gaat. Dat is iets wat je goed moet uitsluiten, je aanpak is daarvan afhankelijk. Hoe dan ook: de winst zal ervanaf moeten en jullie zullen aan de slag moeten om het patroon te doorbreken dat jullie haar nu ‘aangeleerd’ hebben.

  • Zorg allereerst dat ze s’avonds niet veel meer drinkt en altijd nog even plast voor ze haar bed in gaat. Desnoods kun je haar nog even laten plassen als jullie zelf naar bed gaan, zodat de kans kleiner is dat het ‘s nachts voorkomt.
  • Bespreek met haar dat het bij jullie in bed slapen vanaf nu voorbij is. Ze is al een grote meid die net als haar kleine broertje in haar eigen bed kan blijven slapen. Jullie gaan haar helpen om dit te laten lukken. Bespreek hoe jullie het vieren als het haar gelukt is!
  • Laat haar vertellen wat ze nodig heeft om in haar eigen bed lekker te kunnen slapen. Welk lampje zullen we aan laten? Staat de deur op een kier met licht buiten aan? De deur van de wc vast open? Misschien tijdelijk een potje op haar kamer om te plassen zodat ze haar kamer niet uit hoeft? Welke knuffel helpt haar om het te laten lukken? Et cetera. Laat haar zelf mee denken. 
  • Maak duidelijk hoe de aanpak vanaf nu is. Kijk afhankelijk van de situatie en wat je zelf prettig vindt hoe je het aanpakt. Eén ding is heel belangrijk: maak een duidelijke aanpak die je (beiden) consequent toepast. 
  • Denk na over hoe je het gaat doen: Mag ze jullie wel of niet wakker maken om mee te gaan plassen? Als dat mag, is de kunst om zo min mogelijk aandacht te geven als je meegaat. Niet tegen haar praten, geen extra lampen aan, niet meer gezellig onderstoppen en kusjes. Ze mag uit het hele samen plassen geen winst meer halen. Dan gaat de lol er pas af! Kijk wat haalbaar is: gelijk de kamer uit of even blijven zitten (dan ook weer volledig zonder aandacht!). Het enige wat je één keer kunt zeggen, is: alles is goed, er is niks om bang voor te zijn en het is tijd om te slapen. 
  • Dan gaat het erom dat je het heel consequent volhoudt. Ze zit in een patroon, dus het kan even duren voor ze het opgeeft dan wel aanleert. Laat je niet verleiden om toe te geven omdat haar broertje anders wakker wordt. 
  • Eventueel kun je het hele gebeuren kracht bij zetten met een beloningssysteem. Als het haar lukt zelf weer te gaan slapen in haar eigen bed krijgt ze in de ochtend een sticker. Drie stickers is iets leuks doen met papa of mama. Bij veel kinderen kan dat net een extra zetje in de rug zijn. 

Succes!

Reageer op artikel:
‘s Nachts wakker
Sluiten