Redactie
Redactie Eten en Voeding 19 jun 2018

Samen eten is lekker en leuk

Lukt het niet elke avond een gezonde maaltijd op tafel te zetten, want; te druk, te duur en (vooral) te kieskeurige eters. De Vlaamse tv-kok Sofie Dumont komt met praktische tips in haar boek ‘Op de groei 2: Samen eten is lekker en leuk’. In een interview met HLN.be legt ze haar visie uit. “Probeer 80 procent van de tijd gezond te eten, en dan mag er af en toe wel eens gezondigd worden.”

“We hebben een totaal verkeerde reflex aangeleerd,” vindt Sofie. “Als kinderen braaf zijn, worden ze beloond. En wat krijgen ze dan? Snoep. Die houding is ontzettend ingeburgerd, maar helemaal verkeerd. Het gevaar bestaat dan immers dat kinderen denken dat ze gestraft zijn omdat ze gezond eten krijgen. Dat is helemaal de omgekeerde wereld natuurlijk.”

Belangrijk

Het is volgens Sofie belangrijk dat kinderen begrijpen waarom er gezond gegeten moet worden. “Vertel hen waarom ze bepaalde dingen beter wel eten, en andere dan weer niet. Gewoon neen zeggen is geen optie! Kinderen zijn niet dom hé.” Zo legt Sofie haar dochter uit dat ze van nootjes en groenten en fruit mooie haren en nagels krijgt. “Bij jongens kan je dan weer zeggen dat die vezels en eiwitten goed zijn voor sterke spieren. En je kan kinderen uiteraard ook belonen met gezond eten, zo maken wij bijvoorbeeld samen zelfgemaakte ijsjes die we dan opeten.”

Geen straf

“Pas op, wij eten ook frietjes,” zegt Sofie in het interview. “Maar dan met de hand gesneden.” Ook genieten ze bij haar thuis van pannenkoeken, wafels en ander lekkers, maar op een gezondere manier. Bijvoorbeeld met agavesiroop of rauwe honing. Probeer 80 procent van de tijd gezond te eten, en dan mag er af en toe wel eens gezondigd worden.”  Gezond eten moet geen straf worden, benadrukt ze. ‘Probeer 80 procent van de tijd gezond te eten, en dan mag er af en toe wel eens gezondigd worden.”

Tijd en geld

Gezonde- of biologische producten kunnen soms behoorlijk aan de prijs zijn. Sofie adviseert daarom als ouder vooral je gezond verstand te gebruiken bij het winkelen: ‘Koop je groenten bij de boer als je kan, daar zijn ze niet alleen kraakvers maar ook goedkoper, je betaalt immers niet voor al die extra verpakking.’ En werk je veel en heb je daardoor weinig tijd om te koken; maak het jezelf niet te moeilijk. Een gezonde maaltijd kan ook heel simpel zijn.

Bovendien; waarom zou je dingen klaarmaken die je kind toch niet lekker vindt? “Je kind moet ook niet alles lusten hé, mijn dochter eet ook niet elke dag van de week courgette of rode biet. Probeer je energie en tijd niet te verkwisten door ze de gekste superfoods op te dringen, maar zorg gewoon dat ze genoeg gezonde voeding binnenkrijgen, zoals groenten, fruit en gezonde vetten” Is je kind dol op appelmoes, aardappelen en kip? Prima, zegt Sofie. Dan  maak je toch appelmoes, aardappelen, alleen dan met een klein beetje kip. “Mijn missie is niet kinderen alle ingrediënten van de wereld te laten eten, maar ze gewoon een gezond en evenwichtig voedingspatroon aan te leren.”

Groentes

Voor de ouders van kinderen die nauwelijks groente willen eten heeft Sofie een gouden tip. “Je hoeft hen echt niet alles te vertellen. Verstop je groentes eens in een kroketje of een ovenschotel. Zo zien ze de groentes niet, en welk kind lust nu geen kroketjes?” Samen koken is volgens Sofie ook een goed idee. De meeste kinderen eten wat ze zelf klaarmaken met plezier op.

Gewoontes

Voorleven is ook heel belangrijk als het om eten gaat, volgens de Vlaamse chef. ‘Als je zelf niet zo van groenten houdt en veel vlees eet, zullen je kinderen dat nadoen. Kinderen zijn eigenlijk net kleine aapjes,’ grapt ze. Daarnaast adviseert ze om kinderen alles zelf uit te laten testen. Dat een rauwe biet of likken aan een citroen niet zo lekker is, ondervinden zij vanzelf.

Bron: HLN.be

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Samen eten is lekker en leuk
Sluiten