Redactie
Redactie Opvoeden 17 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Leer je kind om met jullie mee te eten in deze 3 simpele stappen

Eetmomentjes horen gezellig te zijn, een moment van rust zonder afleiding van alle dagelijkse bezigheden. Tijdens het eten kunnen jullie de dag samen bespreken en heb je echt even de tijd voor elkaar. En dat terwijl er allemaal lekkers op tafel staat. Of denkt je kindje daar anders over?

Als je je kind van kleins af aan aanleert om met jullie mee te eten, dan wordt het nooit een drama aan tafel. Maar sommige kindjes hebben meer moeite met eten, of zijn kieskeuriger in wat ze graag eten. Met deze 3 simpele stappen wordt eten weer een feestje voor jullie allemaal.

1. Verschillende smaken laten proeven

Als je baby zo’n 4 tot 6 maanden is, is het tijd voor de eerste hapjes. Laat je baby zo veel mogelijk verschillende groenten en fruit proberen, zo ontwikkelen de smaakpapillen zich goed. Herhaal de smaken ook regelmatig zodat ze er goed aan kunnen wennen.

Als je baby ouder wordt, kan je in plaats van gepureerde hapjes, kleine stukjes gaan geven. Dan went je kindje niet alleen aan de smaken, maar ook aan de structuren van het eten.

2. Laat je baby zelf een lepel vasthouden

Grijpt je kindje naar de lepel, laat hem of haar dan zelf een lepeltje vasthouden. Zo raakt je mini daar alvast aan gewend. Op een gegeven moment kan hij of zij zelf wat hapjes gaan proberen te nemen. Dit is meer een spel voor je kind, dan dat het echt eet en het kan dan ook een lekkere kliederboel worden.

Neem dit voor lief, want zo vindt je kind eten juist hartstikke leuk. Geef zelf ook nog eten met een lepel, zodat je zeker weet dat je baby genoeg binnenkrijgt.

3. Dwing je kind nooit om te eten

Je kindje hoeft echt nog niet veel te eten, maar het moet juist leren dat eten leuk is en een gezellig moment aan tafel met papa en mama. Proeven hoort daarbij, zet bijvoorbeeld verschillende soorten groente neer zodat je kind zelf kan kiezen. En eet altijd samen, want wat jij doet, doet je mini na.

Geef je kind een eigen bord en kinderbestek, waar hij of zij mee kan oefenen: vinden ze geweldig! Complimenten werken ook tijdens het eten, laat je kind dan ook weten dat het goed gegeten heeft.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook: Hoe praat je tegen je kinderen over eten om een gezond lichaamsbeeld te stimuleren?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Leer je kind om met jullie mee te eten in deze 3 simpele stappen
Sluiten