Samenwonen na scheiding

antwoord

Aan een nieuwe relatie moeten kinderen wennen. Als daar ook nog andere kinderen bijkomen, moeten ze daar helemaal aan wennen. Zeker met het oog op samenwonen. En als dat in het begin niet zo lekker loopt, is dat voor jou als ouder knap lastig. Je eigen gevoelens spelen mee, de gevoelens van je kinderen en dan ook nog de gevoelens en wensen van je vriend. Als ik je verhaal lees, dan krijg ik de indruk dat je zelf nog niet helemaal klaar bent om te gaan samenwonen. Dat is wel de allerbelangrijkste eerste stap en natuurlijk hangt die samen met de ideeën van je kinderen. Logisch en ook heel goed dat je die serieus neemt. Tenslotte heb je met het samenwonen maar één keer een eerste start en je kunt er beter voor zorgen dat dat een goeie is. 

Ik zou met je vriend bespreken dat je voor je aan samenwonen denkt eerst het contact tussen de kinderen wilt verbeteren, zodat de kans van slagen een stuk groter is. Op deze leeftijd moet het wel heel gek lopen, willen ze uiteindelijk echt niet met elkaar door een deur kunnen. 
Hoe kun je het contact tussen de kinderen verbeteren?

  • Een vakantie samen is een heel grote stap. Dat is dus niet goed gegaan en nu hou je de kinderen zoveel mogelijk uit elkaar. Voor je aan samenwonen denkt, zou ik eerst investeren in het opbouwen van het contact tussen de meiden – op een zo ontspannen mogelijke manier. 
  • Probeer eerst met jullie dochters te praten. Laagdrempelig, niet al te beladen en wellicht met z’n tweeën. Niet met alle vier tegelijk, maar eerst eens met die van jou en die van hem apart. Leg uit dat jullie elkaar heel lief vinden en vaker samen zullen zijn. Daar hoort ook bij dat alle kinderen elkaar zien en samen dingen doen. Stel dit als een feit, want dat is het ook. Het samenwonen zou ik niet eens noemen, het gaat eerst om het opbouwen van contact. Jullie kunnen de (oudere) meiden wel vragen of ze hierover willen meedenken. Ook kunnen jullie ze vragen wat ze er eventueel lastig aan vinden enzovoort. Zo geef je ze de ruimte en toon je begrip. Kom er ook nog eens op terug als je alleen met ze bent. 
  • Houd ze vanaf nu niet meer uit elkaar. Op die manier worden ze alleen maar bevestigd in hun ideeën en krijgen ze geen mogelijkheid de positieve kanten te zien en aan elkaar te wennen. Het is ook niet zo dat ze elkaar elke dag moeten zien, maar bijvoorbeeld in het weekend iets leuks doen met z’n allen. Bouw het rustig op, ook in tijd, en kies voor dingen die de grote meiden alle drie leuk vinden. 
  • Als je dochters iets negatiefs zeggen over de ander spreek ze er dan op aan. Spreek hierover een gelijke aanpak af met je vriend en zijn dochters.
  • Doe ook regelmatig dingen los van elkaar en wellicht zelfs je vriend met jouw dochters en jij met de zijne. Zo investeer je in het opbouwen van het contact voordat je grote stappen zet als samenwonen. 
  • Ik raad je aan de stap pas te zetten als die voor jou zelf helemaal goed voelt. Als de liefde echt zo sterk is, dan is het die tijd van wachten vast en zeker waard en is de kans van slagen voor iedereen straks een stuk groter. 
  • Is het plan om te gaan samenwonen over een tijdje een feit, dan is het goed voorbereiden, betrekken en communiceren met de kinderen weer heel belangrijk. Dat geeft rust, duidelijkheid en houvast voor iedereen en je kunt aansluiten bij de wensen en gevoelens van allemaal.
Reageer op artikel:
Samenwonen na scheiding
Sluiten