Redactie
Redactie Straffen en Belonen 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Sanctie

antwoord

Jullie zoon is duidelijk bezig met zijn eigen leventje in te vullen en te willen bepalen. Hij houdt zich niet aan dat wat jullie graag willen en proberen af te spreken; hij heeft het gevoel dat zelf wel te kunnen en mogen bepalen. Op zich heel logisch als je 18 bent. Veel jongeren wonen op zichzelf als ze op hun 18e gaan studeren. Ze bepalen dan inderdaad alles zelf en moeten op de blaren zitten als ze daar verkeerde keuzes in maken. 
Jullie zoon woont nog thuis en je hebt helemaal gelijk als je zegt dat dat betekent dat hij niet alles op eigen houtje kan doen. Thuis wonen heeft voor- en nadelen. Een nadeel voor hem is dat hij te maken heeft met huisregels waar jullie niet vanaf willen wijken.

Vasthouden aan die regels is jullie goed recht, maar het kan voor veel discussie en strijd zorgen. Ik zou jullie dan ook aanraden om als ouders eens goed te kijken aan welke regels jullie absoluut willen vasthouden, welke regels of afspraken met jullie zoon (en dochters) bespreekbaar zijn en waarover te onderhandelen valt. 
Bekijk ook welke dingen jullie zoon gewoon zelf mag gaan bepalen – vooropgesteld dat jullie er geen last van ondervinden in huis. Dat vraagt een stukje loslaten van jullie en dat is met een zoon van 18 ook goed. Nog even en hij is het huis uit, en dan bepaalt hij ook alles zelf. Door nu al deels verantwoordelijkheid (en de gevolgen daarvan) bij hem neer te leggen oefent hij met jullie aan de zijlijn. 

Bespreek met hem wat voor jullie vaststaat en waarover niet te twisten valt, waarover hij mag meedenken en wat jullie aan hem overlaten. Door te geven en te nemen krijg je waarschijnlijk meer medewerking. 

Het innemen van zijn laptop lijkt mij geen effectieve straf. Kijk liever naar bovenstaande en probeer zo weer in gesprek te komen over dit alles, en op een positieve manier een aanpak met hem af te spreken. 
Op deze site staan nog veel meer vragen over het maken van afspraken met je puber, die je kunt nalezen voor ideeën.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Sanctie
Sluiten