Redactie
Redactie Grenzen stellen 21 jun 2018

Sancties

antwoord

Inderdaad een echte puber; daar hoort het opzoeken van grenzen en niet nakomen van afspraken helemaal bij. Maar ja, dat maakt het niet makkelijker om er als ouder mee om te gaan… Het is goed om in je achterhoofd te houden dat het erbij hoort, maar daarnaast kun en moet je natuurlijk wel grenzen stellen aan dit gedrag. Voor jezelf, het gezin maar zeker ook voor je dwarse puber. Die doet namelijk wel stoer, maar kan nog helemaal niet alles zo goed overzien en inschatten als ze zelf wel denkt en wil.

Een paar ideetjes om dit thuis met haar op te pakken:

  • In gesprek blijven is een belangrijke basis. Probeer dit te doen op momenten die voor je dochter handig zijn. Dus niet als de gemoederen net verhit zijn of als ze druk is met wat anders, uit haar humeur is of op het punt staat om weg te gaan.
  • Pubers willen graag verantwoordelijkheden. Het lastige is dat ze die nog niet altijd aan kunnen en zichzelf vreselijk overschatten. Je kunt wel samen uitzoeken waarin jullie je allebei kunnen vinden en vooral de afspraak maken dat ze een tijdje mag laten zien of ze de ruimte en verantwoordelijkheid inderdaad aan kan. Blijkt dat niet zo te zijn? Dan heeft ze haar kans gehad en worden de teugels weer strakker aangetrokken. 
  • Sancties zijn voor pubers inderdaad vaak een van de weinige maatregelen die wel werken. Het nadeel van sancties is dat het een korte-termijnoplossing is. Je vergroot het (leer)effect als je je puber zelf sancties laat bedenken. Schrijf de afspraken en sancties ook op.
  • Nog meer kans van slagen heb je als je naast de sanctie ook beloningen afspreekt en noteert. Laat haar daar ook maar over meedenken (uiteraard bepaal jij de grenzen). Spreek ook je dank en gevoel uit als het haar lukt. 
  • Gaat iets niet volgens afspraak? Probeer je eigen emoties onder controle te houden en slechts te wijzen op de gemaakte afspraak, het niet nakomen daarvan en de samen afgesproken sanctie. Geen geschreeuw, geen discussie. Bespreek het na als iedereen weer rustig is. 
  • Maak afspraken over bijvoorbeeld taken in huis en huiswerk. Jij bepaalt wat er gedaan moet worden en wanneer de deadline is. Zij mag bepalen wanneer ze het doet (mits voor de deadline) en daar bemoei jij je dan verder niet mee.
  • Is het niet goed gegaan? Luister dan eerst naar haar versie van het verhaal voordat je ontploft. Soms is er een goede reden of kun je haar best begrijpen. Dat mag je dan ook zeggen (ook al volgt er misschien wel een sanctie). 

Voorbeelden:

  1. Je spreekt samen een thuiskomtijd af. Laat haar meedenken over wat jij acceptabel en reëel zou vinden. Houdt ze zich dit weekend keurig aan de gemaakte afspraken, dan mag ze komend weekend een kwartier later thuis zijn op dat geweldige feest wat ze dan heeft. Lukt het haar dit weekend niet? Jammer maar helaas, dan is ze komend weekend een kwartier eerder thuis.
  2. Je dochter draagt zelf zorg voor het opruimen van haar kamer. Jij bemoeit je daar helemaal niet meer mee. Elke twee weken moet er gezogen worden. Heeft ze opgeruimd en alle troep van de vloer? Dan zuig jij de kamer. Is dat niet zo, dan leg jij alles wat onnodig op de grond ligt op haar bed en moet ze zelf zuigen. Jullie spreken af dat jij haar drie dagen voor de deadline even waarschuwt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Sancties
Sluiten