redactie
redactie Gezondheid 19 juni 2018

Schaamlippen

antwoord

De kleine schaamlippen (labia minora) worden ook wel de binnenste schaamlippen genoemd omdat ze in de meeste gevallen groter of langer zijn dan de buitenste oftewel grote schaamlippen (labia majora).
Bij iedereen ziet de vagina er anders uit; de een begint met kleine binnenste schaamlippen terwijl de ander al forse binnenste schaamlippen heeft die na de puberteit weer veel minder kunnen opvallen omdat de buitenste schaamlippen wat groeien. 
Al met al kun je pas iets over de grootte van de binnenste schaamlippen zeggen na je 18e jaar. Dit is ook de reden dat wanneer er een operatie gedaan wordt, deze ingreep pas na je 18e uitgevoerd wordt.

De schaamlippen zijn erg gevoelig en wanneer ze groter dan gemiddeld zijn, kunnen ze klachten geven, met name bij fietsen of het dragen van strakke broeken. Wanneer de binnenste schaamlippen langer dan gemiddeld zijn, hoeft het echter niet te betekenen dat je er ook klachten van hebt.
Operatie wordt pas gedaan wanneer elke binnenste schaamlip langer dan 4 cm is of wanneer er forse asymmetrie bestaat.

Mocht jouw dochter last hebben van irritatie van de schaamlippen dan kan ze de volgende dingen doen:

  • gebruik in plaats van gewoon toiletpapier vochtig toiletpapier
  • er bestaan speciale fietszadels die uit twee gedeeltes bestaan, die je onafhankelijk van elkaar kunt afstellen om zo min mogelijk klachten te hebben
  • leg vooral uit dat het niet gek is dat haar binnenste schaamlippen langer zijn dan haar buitenste; veel jonge meiden hebben het idee dat een vagina eruit moet zien zoals ze op internet zien. Hierdoor gaan ze zich schamen en willen ze vaak een operatie uit cosmetische overwegingen! In het boek 'Poezenboek' kun je samen met haar zien dat geen een vagina er hetzelfde uitziet. In het boek staan namelijk foto's van tientallen verschillende vagina's om de verschillen te benadrukken!
Reageer op artikel:
Schaamlippen
Sluiten