Redactie
Redactie Autisme 21 jun 2018

Schaamte voor autistisch broertje

antwoord

Veel kinderen met een broer(tje) of zus(je) dat bijvoorbeeld autistisch is, krijgen het daar vroeg of laat een periode moeilijk met. Dit kan meerdere redenen hebben, bijvoorbeeld:

  • Er gaat veel aandacht naar een broertje of zusje met een handicap
  • Het broertje of zusje is ‘anders’ en soms wil je niet dat andere kinderen dat zien 
  • Er worden rotopmerkingen gemaakt over het broertje of zusje met een handicap

Door dit alles is het niet altijd makkelijk om hiermee als kind om te gaan (en zeker niet als je in de puberteit komt en je meestal niet wil dat er familieleden ‘anders’ zijn). Schamen kan een reactie zijn, maar daarr zit dan vaak meer achter. Bijvoorbeeld: de angst dat andere kinderen je ermee pesten of jou raar vinden door je broertje. 
Veel met je zoon praten en uitleggen is een goeie manier om hiermee als ouder om te gaan. Een paar ideeën om aan te denken:

  • Toon begrip voor het gevoel van je zoon. Het is heel logisch dat het niet altijd makkelijk is om een gehandicapt broertje te hebben. Probeer zijn gevoel erover te achterhalen en laat weten dat dit oké is en dat dat gevoel er best mag zijn. Dit kun je ook op specifieke momenten benoemen.
  • Vertel je zoon dat er deze gevoelens heel goed naast andere positieve gevoelens kunnen bestaan. 
  • Probeer te ontdekken waar je zoon moeite mee heeft en zoek samen naar oplossingen. 
  • Leg zonodig uit wat autisme inhoudt (dat is bij elk kind weer anders) en hoe je met bepaalde dingen om kunt gaan. Wat helpt wel en wat juist niet in de omgang. Dat kweekt begrip en verbetert het contact tussen de broers. Benoem ook de leuke kanten van een broertje met autisme (of laat hem die bedenken).
  • Wanneer het je zoon lukt om met begrip om te gaan met zijn broer, laat hem dan weten hoe fijn je dat vindt (en eventueel wat het oplevert: ‘Zie je, als je hem even met rust laat, is de boze bui zo over’).
  • Zorg naast de aandacht voor jullie autistische zoon voor voldoende (ook één op één) aandacht voor je zoon van 11. Mocht dit een periode of op bepaalde momenten niet mogelijk zijn, benoem dat dan ook. ‘Ik snap dat je ervan baalt dat we nu even druk zijn met je broer. Het punt is dat hij nu even al onze aandacht nodig heeft. Vanavond gaan wij samen iets leuks doen.’ 

Dat hij over zijn gevoelens praat met bijvoorbeeld zijn juf is alleen maar heel goed en fijn. Dat zou ik zeker stimuleren.

Reageer op artikel:
Schaamte voor autistisch broertje
Sluiten