Redactie
Redactie Schaken 19 jun 2018

Schaken

Met deze cursus wil ik laten zien hoe mooi, spannend en leuk het schaakspel is. Leren doe je door te kijken. Vooral kinderen zijn echte kennerszuigers: ze kijken eerst met grote ogen in de rondte voordat zij gaan meedoen met een spel.

Dat begint al bij een potje Mens erger je niet met pionnetjes van mooie kleurtjes. Geel groen en blauw en een mooie rode dobbelsteen. De pionnetjes gaan recht vooruit en slaan elkaar soms van het bord. Door alleen al te kijken naar een bordspel als Mens erger je niet, leren kinderen een hoop: tellen, winnen verliezen.

Maar dan rond een jaar of 6 zie ik een bordspel dat ik nog nooit gezien heb. Ik herken wel de pionnetjes, maar voor de rest is het totaal anders.
Achter de pionnetjes die ik al kende staat een legertje opgesteld. Ik zie een koning, een soort kasteel (de toren) en een paard. Vooral dat paard valt op. Dat springt overal overheen en tussendoor. Dan is er nog een poppetje dat verdacht veel op Sinterklaas lijkt en zich alleen maar schuin over het bord beweegt. De ene staat op een wit, de andere staat op een zwart veld. Dit zijn de lopers, als zij eenmaal kleur hebben bekend komen ze daar nooit meer vanaf.
Als je goed kijkt heb je snel door welk stuk het sterkst is: dat is de koningin, ofwel de dame. Zij mag bewegen als een toren (toren gaat horizontaal/vertikaal) en een loper (loper gaat diagonaal); en dat ook nog eens over het hele bord.

Ik kan mijn ogen niet van het spel afhouden, ik blijf leren. Niet alleen dansen de stukken voor mij op het bord, maar ook in mijn hoofd: termen als mat, pat dubbelschaak, promotie, open lijnen en diagonaal klinken allemaal spannend als een groot raadsel dat moet worden opgelost.

Met deze cursus wil ik laten zien hoe mooi, spannend en leuk het schaakspel is. Daarbij is de stappenmethode de leidraad: dit is een internationaal gebruikte en beproefde methode om kinderen en volwassen op te leiden. Schaakclubs en scholen zijn bekend met de stappenmethode van Internationaal Meester Cor van Wijgerden en wijlen Rob Brunia. Je zult dan ook veel plaatjes (diagrammen) van schaakstellingen herkennen uit de werkboeken of schaaklessen op school.

Ik kan het mij natuurlijk niet voorstellen, maar heel misschien heb je nog nooit een schaakstuk of schaakbord hebt aangeraakt of gezien. Dan weet je dus niet hoe de stukken zich over het bord verplaatsen.
In dat geval verwijs ik jullie naar een goede site van Marcel Feenstra waarin de spelregels en loop van de stukken duidelijk wordt uitgelegd.

Tekst: Bas van den Berg

Reageer op artikel:
Schaken
Sluiten