Redactie
Redactie Seksuele voorlichting 19 jun 2018

Scheefstand penis

antwoord

Er bestaat niet zoiets als een penisbot, maar toch kun je de penis wel degelijk breken. In de penis bevinden zich zogenaamde zwellichamen. Deze zwellichamen bestaan onder andere uit een netwerk van aderen, die bij opwinding verwijden en zo zorgen voor een snelle doorbloeding en daarmee het opzwellen van de penis (erectie). 

Als er een scheur in de wand van een van de zwellichamen ontstaat, spreken we van een penisfractuur of penisbreuk. Het moment van breken is vaak duidelijk waarneembaar door het geluid. Vervolgens wordt de penis bont en blauw en ontstaan er pijnklachten. De penis zal bij een breuk zijn stijfheid verliezen; als dit niet het geval is, lijkt een breuk minder waarschijnlijk.

Een penisbreuk is heel zeldzaam en komt vooral voor bij jonge mannen. Te wilde seks kan de oorzaak zijn van een penisbreuk. Het klassieke scenario is: als de vrouw boven op de man zit, de penis uit de vagina gaat en het gewicht van de vrouw op de penis terechtkomt. Een breuk kan ook ontstaan, wanneer de buikstoot te hard wordt uitgevoerd maar ook dit is zeer zeldzaam. 

Als er sprake is van een penisbreuk, zie je vaak dat de penis een scheefstand heeft en kan blijven houden. Als er door de breuk ook afwijkingen van de plasbuis zijn, moet er geopereerd worden. Is er alleen een scheefstand van de penis dan doe je hier niets aan, het geeft in de meeste gevallen ook geen problemen met de seks.
Een scheefstand van de penis hoeft niet alleen door een penisbreuk te komen. Er zijn ook andere oorzaken, bijvoorbeeld door verbindweefseling van de penis (de ziekte van Ledderhosen).

Jouw vraag geeft mij de indruk dat je je veel zorgen maakt, dat is zeker een reden om naar je huisarts te gaan, er is niets waarvoor je je hoeft te schamen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Scheefstand penis
Sluiten