Redactie
Redactie Gescheiden Ouders 21 jun 2018

Scheiden

antwoord

Een scheiding is een heftige gebeurtenis en heeft op ieder kind weer een ander effect. Het ene kind wordt heel stil en het andere juist heel druk. Kinderen moeten nog leren met hun emoties om te gaan. Ze weten vaak zelf niet dat boosheid of huilen voor veel meer staat: verdriet, angst, wanhoop, spanning, etc. Het kan allemaal achter boos gedrag zitten. 
Het klinkt als een roerige tijd voor haar en voor jou: scheiding, nieuwe vriendin bij haar andere moeder en ook nog eens twee kinderen daar in huis, wennen aan wonen in twee huizen en gezinnen, een tijdelijke verhuizing en definitieve verhuizing op komst. 
Als je het zo bekijkt, is het helemaal niet gek dat jullie dochter het zo zwaar heeft om alles te verwerken en grip op haar nieuwe leventje te krijgen. Haar woede en slaapproblemen staan hier ongetwijfeld mee in verband. Laat haar merken dat je begrijpt dat het heel pittig is en moeilijk allemaal voor haar. Laat haar meedenken hoe het voor haar wellicht ietsje makkelijker wordt allemaal. Wat helpt haar? Hoe zou ze het graag willen? Blijf eerlijk, het is zoals het is, maar ze kan vast meedenken over hoe dingen voor haar fijner en makkelijker kunnen. 

Geef haar tijd, er gebeurt nu nog veel. Je kunt ervoor kiezen het slapen bij jou echt te stoppen, je zou ook kunnen kijken naar vaste afspraken daaromtrent en toewerken naar weer helemaal slapen in haar eigen bed, straks in het nieuwe huis. 
Doe wat goed voelt, maar wees er duidelijk in anders werkt het niet. 

Bij de boze buien:

  • Probeer rustig te blijven wanneer zij een woedeaanval heeft, hoe moeilijk ook. Door zelf kwaad te worden, wordt haar boosheid alleen maar erger. Wanneer je je eigen boosheid voelt opkomen, neem dan even een momentje voor jezelf, tel tot twintig of loop even weg.
  • Toon begrip voor haar gevoel en probeer je in te leven. Haar gedrag mag je corrigeren: iemand slaan doet pijn, dat mag niet. Besteed dus altijd aandacht aan wat er achter haar gedrag zit. Wat wil ze eigenlijk zeggen? Waar heeft ze moeite mee? Je kunt haar helpen door dat bespreekbaar te maken en aan te dragen wat er wellicht mee kan spelen: de overgang, het terug willen naar hoe het was, het moeten wennen, verdriet rondom alles, enzovoort. Hopelijk geeft ze zelf aan wat er van klopt en kun je meer met haar praten.
  • Het is ook prima om je eigen gevoel te laten zien. Je kan best zeggen dat jij het ook lastig vindt wat er allemaal is gebeurd en dat jij ook verdrietig bent.

Als het kan, zou ik met je ex goed bespreken hoe het nu gaat en kijken hoe het daar gaat en wat jullie beiden eventueel voor haar kunnen doen. Kijk naar de situatie. Is die nu duidelijk en rustig genoeg voor haar? Of is een andere verdeling tussen de tijd bij jou en bij haar beter en haalbaar? 
Mocht ze zo onrustig en boos blijven, dan zou ik niet te lang wachten met hulp voor haar zoeken. Een paar gesprekken met een kindercoach of kinderpsycholoog kunnen wellicht al voor veel helderheid, handvatten en verbetering zorgen. Zonde om mee te wachten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Scheiden
Sluiten