Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 9 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Iemand helpen na een scheiding? Zo kun je dat doen

In 2021 eindigden er volgens het CBS 25.962 huwelijken in een echtscheiding. Daarnaast zijn er geregistreerde partnerschappen die in een scheiding eindigen. Scheiden komt dus veel voor, waarschijnlijk ook in jouw omgeving. Daarom geven we je een aantal tips om iemand te helpen na een scheiding.

Een scheiding is voor iedereen heftig. Je moet van alles regelen in een emotionele periode. Dan is steun van vrienden of familie essentieel. Maar hoe help je iemand die net gescheiden is? Scheidingscoach Yvonne Soons en belastingexpert Manuela van Blanken geven een aantal tips.

Iemand helpen die gescheiden is

Een scheiding is, naast het overlijden van een partner, één van de meest stressvolle gebeurtenissen die een volwassene kan meemaken. Yvonne Soons is scheidingscoach en in 2008 zelf gescheiden. “Ik dacht in die tijd: Dat doe ik wel even. Geef het een jaar en dan is iedereen weer gelukkig. Maar dat viel echt tegen. Eigenlijk is een scheiding een reset van jou als mens. Daar komt een hoop stress bij kijken, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Je doet veel op wilskracht en moet je best doen om overeind te blijven. Dan is een sociaal vangnet, ik noem het ook wel een netwerk van hulpbronnen, heel belangrijk. Het is één van de eerste dingen waar ik naar vraag als ik mensen coach.”

Praktische dingen

“Is jouw vriend(in) of familielid net gescheiden? Vraag dan waar je diegene mee kan helpen”, vervolgt scheidingscoach Soons. “En geef suggesties als dit nodig is. Denk aan hulp bij het ophalen van de kinderen, samen sporten of vraag iemand te eten. Vaak zijn mensen geneigd om meteen te vragen hoe het met iemand gaat. Maar dat kan een hele grote vraag zijn om te beantwoorden, een vraag die letterlijk alles raakt.”

Iemand kan zich gedwongen voelen om het hele verhaal te vertellen, of sociaal wenselijk te antwoorden, zegt Soons. “Daarmee verlicht je niet zijn of haar stress. Bied in plaats daarvan steun met praktische dingen én kijk samen voorzichtig vooruit. Blik niet steeds terug op wat is gebeurd, maar bied hem of haar jouw hulp aan om ook stapjes vooruit te zetten. Ga bijvoorbeeld samen naar een verjaardag of etentje, zodat iemand die eerste keren niet alleen hoeft te gaan.”

Financiën

“Scheiden begint vaak met keuzes maken”, zegt belastingexpert Manuela van Blanken. “Ga je meer of minder werken? Kies je wel of niet voor co-ouderschap? Dat zijn vaak lastige en emotionele keuzes, die ook gevolgen hebben voor je belastingen en toeslagen. Veranderingen in je leven hebben invloed op hoeveel toeslag je kunt krijgen. Iemand kan na de scheiding recht hebben op toeslagen waar diegene vóór de scheiding geen recht op had. Of hij of zij kan juist meer of minder toeslag krijgen na de scheiding.”

Ook kan er iets veranderen in de belasting die je moet betalen of terugkrijgen. “Misschien ontvangt of betaalt jouw vriend(in) of familielid na de scheiding partneralimentatie”, zegt van Blanken. “Of heeft hij of zij een koopwoning en verandert de hypotheekrenteaftrek. Dat heeft gevolgen voor de belasting die je moet betalen of terugkrijgt. Heeft diegene een voorlopige aanslag? Dan is het belangrijk dat hij of zij deze aanpast, want zo voorkom je dat je maandelijks te veel betaalt of te veel terugkrijgt.”

Meer informatie hierover vind je op de site van de Belastingdienst.

Blijf in gesprek

Zijn alle ‘regeldingen’ voorbij? Blijf dan toch in gesprek met elkaar. “In die latere fase is een vraag als ‘hoe gaat het nu écht met je’ wel een goede vraag”, zegt Soons. “Durf ook door te vragen als mensen zeggen ‘het gaat goed’. Vraag wat er al goed gaat, en wat minder. Er zit best een taboe op scheiden, en dat je je na de scheiding eenzaam kunt voelen. Of zoekende bent naar wie jij bent. Stimuleer jouw vriend(in) of familielid om daar open over te blijven praten. En kijk bijvoorbeeld wat je samen kunt ondernemen.”

Meer lezen? Vorige week schreven we dat een samengesteld gezin vormen helemaal niet makkelijk is en helaas gaat dan ook maar liefst twee derde van de samengestelde gezinnen namelijk binnen vijf jaar weer uit elkaar.

Help! Mijn kind accepteert mijn nieuwe partner niet, tips van een kinderpsycholoog

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.