Redactie
Redactie Gescheiden Ouders 21 jun 2018

Scheiding op komst

antwoord

Als er voor de kinderen merkbaar (veel)onrust en ruzie is geweest tussen jou en je partner, kan dat inderdaad een behoorlijke impact hebben op kinderen. Natuurlijk is het nieuws dat jullie uit elkaar gaan voor de kinderen heftig, maar je kunt het ook zo zien: de onrust in huis zal minder worden en de ruzies zullen verdwijnen. Het kan zijn dat dit juist opluchting brengt voor een kind.

Wanneer ouders uit elkaar gaan, zijn er een aantal dingen die voor kinderen heel belangrijk zijn:

  • Stel bij het hele proces wat komt het belang van de kinderen voorop. Ten slotte hebben zij niets te maken met jullie problemen, hebben ze er niet om gevraagd en moeten ze er zeker niet de dupe van zijn. 
  • Probeer alles rond de scheiding (zeker daar waar het om de kinderen gaat of waar zij ermee te maken krijgen) rustig en in goed overleg te regelen.
  • Het is voor een kind belangrijk om beide ouders regelmatig te zien. Een vaste regelmaat hierin geeft de kinderen houvast en rust. Je kunt met een kalendertje aangeven wanneer de kinderen bij de verschillende ouders zijn. 
  • Wees in het bijzijn van de kinderen niet negatief over de andere ouder (en eventuele nieuwe partner). En let op: ze horen alles, dus wees hier ook alert op als je met anderen belt of praat! 
  • Voorkom strijd of lastige telefoongesprekken met je ex-partner als de kinderen in de buurt zijn.
  • Vertel de kinderen – als het even kan – samen dat jullie uit elkaar gaan en geef hiervoor een reden die voor de kinderen te behappen is. Een eenduidig verhaal aanhouden is belangrijk. Maak heel duidelijk dat het niks met hen te maken heeft en dat jullie elkaar ook nog wel lief vinden, maar dat samenwonen niet meer gaat. Kinderen voelen zich regelmatig schuldig of komen in een loyaliteitsconflict.
  • Komen er vragen of zijn er emoties? Zorg dat die er mogen zijn en beantwoord de vragen. Je eigen verdriet zo nu en dan tonen is ook prima, zo leren kinderen dat dit er mag zijn. Uiteraard kun je ze er het beste niet mee overladen.

Dit alles is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan en vraagt veel van jullie beiden in deze moeilijke tijd. Maar jullie kinderen verdienen het wel om hier ondanks je eigen verdriet of woede erg je best voor te doen.

Het kan heel goed dat er door de nieuwe situatie even een kleine terugval te zien is in kleine dingen (zindelijkheid, slapen, eten, gedrag, wat meer huilerig, enz.). Dat is heel normaal. Toon er begrip voor en til er niet te zwaar aan. Meestal verdwijnt het na een tijdje ook weer, mits de situatie voor de kinderen zo rustig mogelijk en behapbaar blijft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Scheiding op komst
Sluiten