Scheiding

antwoord

Meerdere ouders krijgen te maken met dit dilemma en het is heel goed dat je zoveel nadenkt over de gevolgen van een eventuele scheiding voor de kinderen en niet ondoordacht handelt. Er zitten voor- en nadelen aan alle opties, en voor je het weet draai je in een kringetje rond en kun je geen keuze meer maken. 

Ik kan en ga de beste optie niet voor je noemen; voor het ene gezin is het prima om bij elkaar te blijven, voor het andere is dat een heel slechte keuze. 
Wat ik wel kan doen, is verschillende overwegingen meegeven waarop je voor jezelf een keuze kunt baseren. 

  • Natuurlijk is het voor kinderen het fijnst als hun ouders bij elkaar blijven en ze een veilige, warme en gezellige thuissituatie hebben. Mocht thuis de sfeer echter niet meer zo gezellig zijn en is er vaak ruzie, strijd of wrijving, dan kan dat voor kinderen juist heel onveilig en naar voelen en is het idee om ‘voor de kinderen gezellig bij elkaar te blijven en de schijn ophouden’ zijn doel echt voorbijgeschoten. Bedenk eens hoe leuk en veilig het bij jullie thuis voor je kinderen echt voelt. Is de sfeer werkelijk ontspannen en gezellig als jullie er beiden zijn? Hebben de kinderen wel of niet in de gaten dat de liefde tussen jullie over is? 
     
  • Volgens mij is het niet zozeer de vraag of je nog zal knokken voor je relatie of zal scheiden, maar wánneer jullie de scheiding gaan doorzetten. Je wilt daarvoor het minst schadelijke en heftige moment kiezen. Wat betreft een scheiding bestaat er eigenlijk nooit een goed moment; er is altijd wel een reden om een scheiding niet door te zetten: het eindexamen van je oudste, een moeilijke fase van de jongste, het bijna-examen van de volgende, de slechte huizenmarkt, een partner die ineens ziek wordt… 

Het is goed om je te realiseren dat er altijd wel iets is wat je tegenhoudt. Als een scheiding onvermijdelijk is, dan kun je die beter doorzetten. Natuurlijk kies je als het mogelijk is voor een ‘goede’ timing, maar als je wacht tot de kinderen ouder zijn is het echt niet minder naar of moeilijk als je ouders scheiden. Bovendien kun je je als kind behoorlijk belazerd voelen als je merkt dat je ouders zodra jij klaar bent met school uit elkaar gaan en dat de jaren daarvoor dus een grote schijnvertoning waren.

  • Realiseer je dat ieder kind anders reageert op een scheiding. Je kunt vooraf uitgaan van al het negatieve, maar het kan heel goed voor kinderen ook rust en opluchting betekenen als de situatie verandert. Natuurlijk zal het even moeilijk zijn en zullen er dingen veranderen, maar voor hetzelfde geld presteren ze nog even goed op school als voor de scheiding en pakken ze het prima op. Wel is belangrijk hoe jullie als ex-partners/ouders de situatie aanpakken. Het is heel veel beter om op tijd uit elkaar te gaan – zodat jullie met goed contact uit elkaar gaan en elkaar kunnen blijven respecteren naar de kinderen toe – dan zolang te wachten dat jullie veel minder goed door één deur kunnen en een scheiding met veel meer strijd gepaard gaat. Dat is pas schadelijk voor kinderen!
     
  • In je verhaal schrijf je dat het je handig lijkt als jouw partner een nieuwe vriendin zou krijgen met liefst veel geld en een baan, zodat het makkelijker is om jou uit te kopen. Wanneer ik dat lees, vraag ik me af wat het probleem is: het tijdstip van de scheiding of praktische zaken als het huis. Het is goed je te realiseren dat voor veel kinderen een ‘derde in het spel’ veel moeilijker te verkroppen is, dan ouders die ieder hun eigen weg gaan omdat ze uit elkaar gegroeid zijn. Een andere partner zorgt vaak voor meer verdriet bij kinderen en meer rancune bij jullie. Is daarop wachten echt het beste?

Kortom, ga eens terug naar de basis en bedenk vooral hoe jij als moeder en je man als vader de leukste ouder is voor een kind. Is het antwoord daarop: voorlopig bij elkaar blijven of op een goede basis ieder je eigen weg gaan? Bespreek het eens samen. Kijk wat er nog haalbaar is of kom tot de conclusie dat de koek echt op is. 

Reageer op artikel:
Scheiding
Sluiten