Je schermtijd principes overboord nu de kids veel thuis zijn, of toch niet?

We zijn een aantal weken verder maar zitten nog middenin deze rare periode. De scholen zijn gesloten en ouders zonder vitale beroepen werken thuis. Had je eindelijk strikte regels over de schermtijd in huis, hebben je kids meer dan ooit behoefte aan de iPad nu de verveling toeslaat. Help?!

Regels omtrent schermtijd

Tegenwoordig ontkomen ouders er niet meer aan, kinderen (jong en oud) spenderen tijd achter schermen en daar horen ook regels bij. Het heeft zo zijn voordelen, onder andere dat onderwijs op afstand nu mogelijk is, maar kinderen kunnen zichzelf ook verliezen in bijvoorbeeld te veel gamen. Regels over schermtijd zijn dus essentieel.

Nu het wordt aangeraden om alleen indien noodzakelijk naar buiten te gaan, spenderen we veel meer tijd binnen. Natuurlijk niet zo gek dus dat jouw kinderen zich veel sneller vervelen. Wellicht betrap je je jezelf er ook op dat je al snel naar je smartphone grijpt om de tijd te doden. Heb jij strikte regels in huis omtrent schermtijd? Zo ga je daar het best mee om nu je kids meer thuis zijn.

Wat vind jij belangrijk?

Het is goed om voor jezelf te bedenken of je de schermtijd regels enigszins wilt versoepelen deze periode. Want hoewel het misschien niet het per se goed voelt (want niemand zit te wachten op vierkante ogen) kun je het zelf misschien ook goed gebruiken tijdens je eigen werkzaamheden.

Wees in ieder geval duidelijk tegen de kinderen. Als ze nu (tijdelijk) meer schermtijd krijgen, is het belangrijk dat je aangeeft dat dit tijdelijk is voordat het een gewoonte wordt. Kies jij er juist voor om consequent te blijven wat betreft de schermtijd, zorg er dan voor dat je kind voldoende andere dingen kan doen in huis zodat de verveling niet toeslaat. Want geloof ons, daar kunnen ze heel vervelend en zeurderig van worden. Oók niet fijn voor jou.

LEES OOK: Wat is verantwoord schermgebruik voor uw kind? De Nationale DenkTank geeft antwoord

Meer schermtijd? Dit kun je doen

Meer schermtijd hoeft niet per se te betekenen dat ze ongeoorloofd kunnen gamen of naar films gaan zitten kijken. Juist nu de scholen gesloten zijn worden er online tal van educatieve programma’s en spellen aangeboden. In de meeste gevallen zelfs gratis.

Zoek als ouder uit wat interessant kan zijn voor jouw kids zodat ze spelenderwijs kunnen leren. Dat kost tijd maar op die manier zorg je er wel voor dat ze hun tijd zinvol invullen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Je schermtijd principes overboord nu de kids veel thuis zijn, of toch niet?
Sluiten