Redactie
Redactie Vrije Tijd 19 jun 2018

School schaft buitenspelen af

Lekker even buitenspelen tijdens schooltijd? Op een basisschool in het Belgische Aarschot is dit 's middags verleden tijd. De directie heeft het speelkwartier na de lunch afgeschaft. De reden? ‘Te veel gedoe en tijd­verlies.’

Verklaring directeur

“Eigenlijk duurt de speeltijd maar tien minuten. Maar eer de kinderen weer aan de slag zijn, zijn we algauw  25 minuten verder”, zegt directrice Anouk Cleeremans. ''Het vergt allemaal te veel ­organisatie: jassen aan, trappen af, iedereen verzamelen op de speelplaats, trappen op, jassen weer uit, iedereen weer naar z'n lessenaar… Zo gaat er veel kostbare tijd verloren. Bovendien moeten de 180 leerlingen onder het afdak staan als het regent. Dan staat er veel te veel volk op een te kleine plaats. Er gebeurt altijd wel wat.”

Boze mama

De school zegt dat het in eerste instantie om een proef gaat. Toch zijn veel ouders er niet blij mee. Zoals moeder van 2 leerlingen (4 & 5 jaar) Maria Van Eeghem: “Ik kan begrijpen dat de kinderen eens binnen moeten blijven als het te hard regent of te koud is. Maar élke dag ? Mijn kinderen ­spelen graag buiten. Die frisse lucht doet hen deugd. Mijn zoontje gaat met de step naar school. Tijdens elke speeltijd – hoe kort ook – wil hij er even mee 'rond­vliegen'. Dat heeft hij nodig om zijn zinnen te verzetten. Ik vind het helemaal geen goed idee om de speeltijd af te schaffen en ben ervan overtuigd dat veel ouders er net zo over denken.”

Snap jij de keuze van deze school of vind je het belangrijker dat kinderen buiten kunnen spelen tijdens schooltijd? We zijn benieuwd? Laat je reactie hieronder achter.

Bron: HLN.be

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
School schaft buitenspelen af
Sluiten