School: stom en saai

antwoord

Een lange zomervakantie kan voor jonge kinderen die moeite hebben met overgangen of veranderingen, zorgen voor opstartproblemen op school. Het lijkt erop dat jullie 4-jarige zoon daar ook mee te kampen heeft. 
Voor de zomer ging hij met plezier naar school. Er is in de tussentijd geen school geweest, dus het is niet aannemelijk dat het iets te maken heeft met het op school zijn. Bovendien is het snel over als jullie weg zijn en maak ik op uit je mail dat de leerkrachten geen bijzonderheden melden over het op school zijn. Dit alles wijst er dus op dat hij het even moeilijk vindt om na de zomer weer in het schoolgareel te komen en (vooral) jullie minder te zien. Ook heeft hij wellicht een andere leerkracht en/of lokaal, waardoor het even allemaal nieuw en anders is. Hij kan dat nog niet zo verwoorden en zal het zelf ook niet zo voelen, hij uit het door meer moeite te hebben met het afscheid nemen. 
Dat komt vaak voor en is dus helemaal niets om je druk om te maken, negen van de tien keer gaat het na een paar weken gewoon weer beter. 

Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen dat het afscheid nemen makkelijker en wellicht sneller weer gewoon goed gaat:

  • Maak van school iets leuks en geen noodzakelijk kwaad waar je nu eenmaal heen moet. Op deze leeftijd helpt het beter als je de leuke kanten van school, vriendjes, dingen leren enzovoort benoemd en regelmatig herhaald!
  • Hoe gaat het afscheid nemen het beste? Kijk eens naar de afgelopen weken en leer van de momenten waarop het wel (een beetje) goed ging. Wat deden jullie toen? Hij, jij? Hoe zag het afscheid nemen er toen uit? Dat wat werkt kun je volgende keren dus het beste weer zo doen!
  • Maak in overleg met hem van het afscheid nemen een vast ritueeltje. Neem hierin de leermomenten van wat wel werkte mee. Hoe vindt hij het ‘t fijnst om afscheid te nemen? Zie en verwoord het als iets wat hij moet leren. Maak dat leuk en speels, en geef complimenten als het hem lukt en als hij zijn best doet. Doe vanaf dan steeds hetzelfde, dat geeft hem houvast.
  • Let er vooral op dat je het zelf niet groter maakt. Gewoon vrolijk blijven kijken, niet te veel troosten en ‘mee-jammeren’. Verwoord dat hij het even moeilijk vindt, dat dat oké is, en ga vervolgens volgens afspraak vrolijk weg. Laat merken dat het op school leuk is en wordt, en maak afscheid nemen niet langer dan normaal en nodig. Dat maakt het alleen maar moeilijker. 
  • Boos worden en er bijvoorbeeld heel lang over praten heeft ook weinig zin. Het is even zo, dat mag en dat kan en samen zorgen jullie ervoor dat hij het snel niet erg meer vindt. 
  • Haal momenten waarop het lukte terug en geef aan dat je er dus alle vertrouwen in hebt dat het snel weer lukt om zonder huilen of verdrietig zijn afscheid te nemen. Lukt het een dag niet? Niks aan de hand, morgen beter. Zo haal je de beladenheid eraf en voelt hij zich ook niet falen.
Reageer op artikel:
School: stom en saai
Sluiten