Redactie
Redactie School 19 jun 2018

Schoolkinderen leren (te) weinig vreemde talen

Op Nederlandse basisscholen leert slechts 52% van de kinderen een vreemde taal en vrijwel altijd is dit Engels.

In andere Europese landen is dit over het algemeen beter geregeld, zo blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Andere landen

Van de 17,7 miljoen basisschoolkinderen in de in de Europese Unie, krijgt ruim 80 procent les in een of meerdere vreemde talen. Landen als Oostenrijk, Italië, Spanje, Frankrijk en Polen doen het goed wat dat betreft. Hier leren vrijwel alle kinderen een vreemde taal op de basisschool. Portugal, België en Slovenië doen het slechter dan Nederland, hier leren nog minderen kinderen een vreemde taal in het basisonderwijs.

Middelbare scholen

In het voortgezet onderwijs krijgen kinderen vrijwel allemaal (circa 97%) les in een of meerdere andere talen op school. Engels staat bovenaan, gevolgd door Frans (58% van de leerlingen) en Duits (circa 50%). Spaans wordt maar op weinig scholen gegeven (2%).

Ministerie

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Onderwijs laat in reactie op de cijfers weten dat scholen “alle ruimte hebben om meer aandacht aan vreemde talen te besteden”. Ook krijgen basisscholen van staatssecretaris Sander Dekker de keuze om tot 15 procent van de tijd Engels, Frans of Duits te gebruiken als 'instructietaal'. Dit betekent dat ze een ander vak in die taal mogen geven.

Bron: Nu.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Schoolkinderen leren (te) weinig vreemde talen
Sluiten