Schoolkinderen zitten op skippyballen

Braaf stilzitten achter een tafeltje is op een basisschool in Noorwegen verleden tijd. Hier stuiteren de leerlingen tijdens de les de hele klas door. Zij zitten namelijk niet gewoon op stoelen, maar op grote skippyballen.

Volgens deskundigen zou je met deze bal niet alleen je spieren en balans trainen, maar letten de kinderen ook beter op wanneer ze op een bal zitten. Iets wat al langer bekend is, ook in ons land. Kinderen die tijdens schooltijd regelmatig mogen bewegen of bijvoorbeeld op wiebelkussens zitten in plaats van op gewone stoelen blijken zich beter te kunnen concentreren, dan kinderen die langdurig stil moeten zitten. Lees hier meer over andere hulpmiddelen die kinderen kunnen helpen zich te concentreren op school.

Fantastisch

Het NOS Jeugdjournaal maakte een verslag op de Noorse school waar de kinderen op skippyballen zitten. Een van de leerlingen zegt in de video dat het wel even wennen was. ‘Ik had een klein beetje pijn in de rug. Maar na een tijdje was dat voorbij.’ De kinderen zijn erg te spreken over het nieuwe meubilair. De leerlingen merken dat het zitten op ballen niet alleen leuk is, maar ook heel goed voor hun lichaam. ‘Het is fantastisch! Je wordt gezonder en je rug wordt er ook sterker van,’ aldus een Noorse leerling.

Wiebelen

Veel kinderen hebben moeite om stil te zitten op school. Wiebelen en wippen op de stoel is dan ook een bekend probleem voor veel leraren. In Noorwegen merken de kinderen dat de skippyballen zorgen voor meer rust. ‘Ik vind het fijn want sommige kinderen wipten op hun stoel en vielen om. Het is veel stiller in de klas,’ merkt een van de leerlingen op. Ook bij de leraren zijn blij met de invoer van de skippyballen. ‘Ik vind het cool dat de school iets nieuws probeert. Het traint je balans, je spieren en je leert ook recht op een stoel te zitten,’ zegt een leraar op de basisschool in Noorwegen. De nieuwe manier van zitten is dus niet alleen goed voor de concentratie, maar ook voor de gezondheid van de leerlingen.

Spelen

‘Het is heel normaal geworden om op een bal te zitten,’ vertelt een leerling. Natuurlijk hebben de leerlingen ontdekt dat er nog een heleboel andere dingen met de ballen te doen zijn. Niet alleen zitten de kinderen op de bal, tussen de lessen door wordt af en toe een spelletje gedaan: wie het langste op een bal kan staan bijvoorbeeld. ‘Mijn balans is heel slecht. Ik verlies altijd,’ zegt een van de leerlingen teleurgesteld.
 

Bron: NOS Jeugdjournaal
 

Reageer op artikel:
Schoolkinderen zitten op skippyballen
Sluiten