redactie
redactie Groepen 1-8 19 juni 2018

Schoolkinderen zonder schoenen scoren het best

Kinderen die op school geen schoenen dragen, halen vaak hogere cijfers èn gedragen zich beter dan kinderen met schoenen aan. Op blote voeten of sokken zijn leerlingen meer betrokken bij de les, wat weer bijdraagt aan betere studieresultaten.

Dit blijkt uit een opvallend onderzoek van de Bournemouth University in Engeland. Het bleek verder dat leerlingen die geen schoenen dragen in de klas, eerder op school zijn, later vertrekken naar huis en meer lezen.

Scandinavië

Voor het onderzoek werden tien jaar lang duizenden kinderen onderzocht op honderd verschillende scholen én in vijfentwintig landen, onder andere Nieuw-Zeeland en Australië. Inmiddels is het 'schoenloos leren' ook geïntroduceerd op sommige scholen in Engeland. Ook in Scandinavië is een schoolklas op blote voeten of sokken niet vreemd meer. Daar gebeurt dit al veel langer, om de sneeuw en modder buiten het lokaal te houden.

Thuisgevoel

Door de uitkomsten van de studie pleiten de onderzoekers voor nog meer schoenloze schoolklassen in Engeland, om zo de leerprestaties van de kinderen te verbeteren. Maar waarom heeft het niet drage van schoenen zo'n positieve invloed op de prestaties? Volgens de onderzoekers heeft dit te maken met het ‘thuisgevoel’ dat de kinderen krijgen, waardoor ze relaxter zijn.

“Kinderen zijn meer geneigd om lekker op de grond te gaan zitten en te ontspannen zonder schoenen”, zegt hoofdonderzoeker Stephen Heppell. “De laatste plaats waar een kind wil gaan zitten om te lezen is op een stoel. 95 procent van de kinderen leest thuis niet eens op een stoel. En wanneer ze op vakantie gaan lezen ze meestal liggend.”

Jongens

Volgens Heppell hebben zeker jongens baat bij het schoenloze onderwijs. “Jongens lezen daardoor meer in de klas.” De onderzoeker benadrukt verder hoe belangrijk betrokkenheid is. “Als kinderen genieten van hun tijd op school willen ze daar ook zijn, zijn ze meer betrokken en scoren ze beter.”

Bron: The Telegraph

Reageer op artikel:
Schoolkinderen zonder schoenen scoren het best
Sluiten