Gina Koninkx
Gina Koninkx School 3 dec 2020

Invoering van de schoollunch zorgt voor een lager percentage kinderen met overgewicht

Het is een topic waar nog geen duidelijkheid over is maar waar al wel langer over wat gesproken. Het invoeren van een verplichte schoollunch. Uit nieuw onderzoek van het RIVM en een aantal universiteiten blijkt namelijk dat dit (in combinatie met meer bewegen) zou leiden tot minder overgewicht en obesitas bij kinderen van 4 tot 18 jaar.

Invoering verplichte schoollunch

Soms maak je in alle haast nog snel een lunchbox klaar voor je kiddo, regelmatig voorzien van casinobrood of ‘gezonde’ koeken. Daarnaast zijn er ook nog eens een boel ouders die niet goed weten hoe ze een gezonde lunchbox maken voor hun kinderen of hebben ze simpelweg de financiële middelen niet.

Een keer wat anders mee naar school dan brood? Een broodtrommel zonder brood: 3 alternatieven voor je kids’ lunch

Een verplichte schoollunch zou er voor kunnen zorgen dat kinderen gezonder eten tussen de middag. Als zij ook nog eens meer bewegen zou het percentage kinderen met overgewicht dalen van 13,5% naar 10,2% in 2040. Dat duurt nog even, maar het is een mooi streven.

Nationaal Preventieakkoord

Waarom is dit zo belangrijk? Er ligt al een Nationaal Preventieakkoord op tafel voor kinderen met overgewicht en obesitas. In 2040 moet dat percentage namelijk zijn gedaald staat in één van de doelen. De verplichte schoollunch zou ervoor kunnen zorgen dat dat doel ook daadwerkelijk wordt behaald.

Er is al onderzocht wat ouders, leerkrachten en scholen vinden van de verplichte schoollunch. De reacties zijn vooral positief. Kanttekening, dat kost natuurlijk niet niks. Per kind zou het namelijk €4,50 kosten per dag voor de lunch en het extra beweegaanbod. De meeste ouders zijn echter maar bereid €1,75 te betalen (als zij dat kunnen). Uiteraard zou er financiële ondersteuning moeten komen voor gezinnen die dit niet zelf kunnen betalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Nederlands Jeugdinstituut / RIVM

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Invoering van de schoollunch zorgt voor een lager percentage kinderen met overgewicht
Sluiten