Onderzoek: schoolreisjes gaan niet door omdat minder ouders kunnen meehelpen
Een schoolfeestje helpen organiseren, luizen uit het haar van een kind kammen en gezellig een groepje kinderen begeleiden tijdens een schoolreisje: steeds minder ouders doen dit. Maar liefst tweederde van de leraren in het basisonderwijs geeft aan dat het de afgelopen vijf jaar steeds moeilijker is geworden om hulpouders te vinden.
Dit blijkt uit een onderzoek dat afgelopen mei is gehouden onder 500 leraren in het basisonderwijs. Het onderzoek is uitgevoerd door DUO Onderwijsonderzoek & Advies in samenwerking met het onderwijsvakblad Didactief.
LEES OOK: Schoolreisjes vermijden grote steden
Niet op schoolreisje
Ruim de helft van de leerkrachten geeft aan dat er weleens activiteiten zoals schoolreisjes en projecten niet doorgaan omdat er onvoldoende ouders bereid zijn om ze te ondersteunen. Een klein deel (4%) van de ondervraagde leraren geeft bovendien aan dat zulke activiteiten daardoor váák niet doorgaan. Dit betekent dus dat er schoolklassen in het land zijn waarvan de leerlingen niet op schoolreisje zijn geweest.
LEES OOK: 10 tekenen dat je klaar bent met dit schooljaar
Ook andere activiteiten in problemen door minder hulpouders
Niet alleen de schoolreisjes verdwijnen hierdoor. Doordat er minder ouders kunnen meehelpen, levert dit ook problemen op bij andere activiteiten zoals het vinden van luizenmoeders en -vaders, begeleiding bij schoolfeestjes en het meefietsen naar buitenschoolse activiteiten. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat het ook lastiger is geworden om ouders te vinden die in de Ouderraad en Medezeggenschapsraad van de school willen plaatsnemen.
Focus op schoolprestaties
Waar de motivatie om hulpouder te zijn volgens de leraren is afgenomen, zou de interesse bij ouders nu verschoven zijn naar de schoolprestaties van hun kind(eren), zo stellen de meeste leraren. Ruim de helft van de leraren geeft in het onderzoek aan dat de afgelopen vijf jaar ouders zich intensiever zijn gaan bezighouden met de manier waarop een leraar hun kind begeleidt. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Bijvoorbeeld door kritische vragen te stellen aan de leraar, en tussentijdse gesprekken met de leraar aan te vragen. Overigens vindt de meerderheid van de leraren (56%) dit wel positief. Slechts een kleine groep van de leraren (11%) geeft aan de extra aandacht van ouders op de schoolprestaties als (zeer) negatief te ervaren. Wel geeft driekwart van de ondervraagde leraren aan dat ze het gevoel hebben dat ouders zich steeds meer als ‘consument’ opstellen die recht heeft op de prestaties die een school levert.
DUO Onderwijsonderzoek hulpouders basisonderwijs