Redactie
Redactie Huiswerk 19 jun 2018

Schoolwerk oefenen in de vakantie?

antwoord

Mijn ervaring is dat in het begin van het schooljaar de stof weer even moet worden opgehaald in de klas. Dat lukt de meeste kinderen prima. Methodes voor taal en rekenen houden rekening met de nieuwe start en beginnen het schooljaar met een stukje herhaling. Ook de tafelsommen worden in groep 6 nog eindeloos geoefend. 

Oefenen is dus niet per se nodig. Bovendien: de zomervakantie is voor veel kinderen een heerlijke tijd om even helemaal bij te komen. Na zes weken hebben ze dan ook echt zin in de start bij een nieuwe juf of meester, met allemaal nieuwe schriften en boeken. 

Wil je toch graag oefenen met je kind tijdens de vakantie; doe dit dan alleen als je kind hier zelf zin in heeft. Sommige kinderen vinden het gezellig om samen te lezen of sommen te maken en beleven zo’n moment als een stukje aandacht. Wanneer je zoon een hekel heeft aan oefenen, zijn er leerzame alternatieven voor de vakantie die je zou kunnen proberen.

Oefeningen voor tijdens de vakantie

  • Haal een prachtig voorleesboek in de bibliotheek en lees elke dag voor of laat je kind hardop lezen. Dit is heel goed voor de taal en woordenschatontwikkeling van je kind. 
  • Online zijn er veel rekenspelletjes te vinden en ook zijn er handige appjes om bijvoorbeeld de tafels te oefenen.
  • Laat je kind in de winkel eens betalen en het wisselgeld narekenen. Zo is hij spelenderwijs toch met rekenen bezig.
  • Ook leuk om het rekenen te oefenen: speel een tafelsommenwedstrijd met de stopwatch. Wie is het snelst?
  • Betrek je kind bij het koken (of koekjes bakken) en laat hem een recept lezen en uitvoeren. Dit is een prima oefening voor begrijpend lezen. Wanneer je ook de weegschaal en maatbeker gebruikt, kun je meteen iets uitleggen over kilogrammen, grammen, liters en milliliters.
  • In de vakantie doen we alles anders dan anders: laat je kind zijn vader of moeder eens een dictee afnemen en de fouten verbeteren. Gebruik 'moeilijke' woorden die hij kent en maak met opzet een paar fouten. Geef je kind een rode pen om te verbeteren!

Mocht je zoon hiervoor niet te motiveren zijn; maak je niet druk! Bedenk dan dat kinderen in alle opzichten groeien van buitenspelen, voldoende slapen en een ontspannen vakantiesfeer zonder stress en haast!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Schoolwerk oefenen in de vakantie?
Sluiten