Schoolzwemmen moet terugkomen

Schoolzwemmen moet zo snel mogelijk terugkomen, waarschuwt de Reddingsbrigade. Zo kan voorkomen worden dat er nog meer kinderen verdrinken.

De Reddingsbrigade komt hiermee naar aanleiding van de verdrinkingsdood van een veertienjarige jongen uit Utrecht in de Maarsseveense Plassen. “Als we de zwemcultuur in Nederland blijven afbreken, krijgen we Poolse toestanden waar jaarlijks honderden mensen verdrinken”, waarschuwt Raymond van Mourik, directeur van Reddingsbrigade Nederland.  Dit jaar zijn er al elf mensen in Nederland verdronken, veelal omdat ze niet goed konden zwemmen.

Rol overheid

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil niet dat schoolzwemmen weer verplicht wordt. Ze wijst erop dat er is afgesproken dat schoolzwemmen een verantwoordelijkheid is van gemeenten, scholen en ouders. Wel beaamt ze dat  zwemles ontzettend belangrijk is. Ze voegt hier aan toe dat ouders en kinderen moeten na diploma A niet stoppen. ''Geef je kind nog echt even die paar extra zwemlessen zodat ze B en C ook halen. Want daar zit de crux. A wordt gedaan, nou B en C nog.''

Kinderen van buitenlandse afkomst

De zondag verdronken jongen kon wel zwemmen, maar had geen zwemdiploma. Zijn familie gaf aan dat het te lang had geduurd voor er naar de jongen werd gezocht, maar uit onderzoek van de politie is gebleken dat niemand nalatig is geweest. Hoewel we dus niet weten of het vreselijke ongeluk met de zwemkwaliteiten van de jongen te maken had, is uit onderzoek gebleken dat de zwemvaardigheid onder allochtone kinderen in zijn algemeenheid te wensen overlaat. De Omar al Farouq-moskee in Utrecht, waarvan de verdronken jongen een leerling was, wijst ouders op het belang van zwemles. Het moskeebestuur denkt dat veel Marokkaanse ouders zwemles niet belangrijk vinden, omdat het geen verplicht schoolvak is.

Te duur

Volgens het Utrechtse moskeebestuur is zwemles bovendien voor sommige ouders te duur. “Maar de profeet zegt dat we moeten leren zwemmen en boogschieten, dus het is belangrijk”, aldus de voorzitter op RTV Utrecht.

Reageer op artikel:
Schoolzwemmen moet terugkomen
Sluiten