Schreeuw om aandacht

antwoord

Je ziet vaak dat de spanning van de naderende decembermaand in combinatie met de drukte van ouders (en wellicht daardoor wat stress en beperkter tijd voor de kinderen) zorgt voor dwars en emotioneel gedrag bij kinderen. Dan ook nog verjaardagen erbij… Soms is het een optelsom van dingen die geweest zijn en gaan komen. Dan moet ze even op deze manier ontladen en moeten jullie als ouders even alles opzij zetten om haar erdoorheen te krijgen. 

  • Allereerst belangrijk om je dit te realiseren en te accepteren. Dat scheelt al een hoop. Als de rust weer gekeerd is dan verdwijnt meestal het dwarse gedrag ook weer. 
  • Heel goed om even extra te letten op die aandacht van papa en mama alleen voor haar, vaak kan dat heel goed werken ongeacht wat de precieze oorzaak ook is. Plan momenten in met haar (maar natuurlijk ook met haar broertje) alleen. Doe dan iets wat ze leuk vindt en zorg voor een ontspannen sfeer. 
  • Soms helpt het kinderen om tijdelijk even week- en dagschemaatjes te maken waarop staat wie wanneer wat moet, mag en samen kan doen. Geef momenten aan (handig bijvoorbeeld direct na uit school komen) waarop jij echt tijd voor ze vrijmaakt, maar geef ook de andere belangrijke momenten van de maand aan (bijvoorbeeld schoenzet momenten en feestjes). 
  • Wat rituelen (opstaan, eten, avondritueel) duidelijk oppakken en op dezelfde manier doen, ondanks de december-hectiek geeft vaak ook houvast en rust. 

Ook kun je even met haar praten op een relaxed moment 

  • Benoem dat het een spannende maand is en dat je merkt dat dat voor haar een beetje veel is. Dat ze wat bozer en drukker is dan anders. Zeg dat je dat goed kan begrijpen, maar dat je het wel fijn vindt om samen te kijken hoe jullie deze spannende maand zo gezellig mogelijk kunnen laten verlopen. 
  • Maak samen wat afspraken: hoe jullie het weer wat gezelliger kunnen maken, wat te doen als het haar even niet lukt, een codewoord (of voorwerp) afspreken dat jullie zeggen/geven als ze dreigt te beginnen zodat ze eraan herinnerd wordt? 
  • Kijk wat haar nog meer kan helpen en overleg wat haalbaar is (wanneer even tijd met mama alleen, wanneer rustige momenten inplannen, de dag samen afsluiten, enz). En vervolgens elke avond even doorspreken wat er goed ging die dag. Wat haar gelukt is. Zo richt je je op het positieve.

Niet alles zal bij elk kind werken, maar het is het proberen waard!

Reageer op artikel:
Schreeuw om aandacht
Sluiten