Redactie
Redactie Aanmoedigen 19 jun 2018

Schreeuwende ouders langs de lijn

Vaders en moeders ontladen hun opgekropte doordeweekse stress in het weekend bij de sportwedstrijd van hun kind. Ze schreeuwen, vloeken en schelden langs de lijn. Of ze wijzen agressief gebarend de scheidsrechter op zijn verkeerde beslissing. Zo blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van SIRE (Stichting Ideële Reclame) onder 817 ouders met sportende kinderen. 

Van de ondervraagden geeft 57% toe dat hun doordeweeks opgebouwde stress een van de factoren is die bijdraagt aan het net iets te fanatieke gedrag langs het veld. Maar liefst 46% ergert zich aan andere ouders langs de lijn. Slechts 15% durft ze op hun gedrag aan te spreken. 

SIRE heeft eerder aandacht besteed aan het fenomeen wangedrag langs de lijn. Omdat er ieder jaar weer een nieuwe lading sportende kinderen én ouders bijkomt, wordt de campagne ‘Geef kinderen hun spel terug’ de komende jaren herhaald. Elk jaar zal een andere factor die invloed heeft op het negatieve gedrag centraal staan.

Margriet Sitskoorn, neuropsycholoog en hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Universiteit Tilburg: ‘Sport en spel is goed voor je hersenen, ze zorgen ervoor dat de netwerken in je hersenen kunnen ontwikkelen. Stress daarentegen, kan de hersenen kapot maken. Het lijkt me dat iedereen het beste voor zijn kind wil. Geef kinderen daarom hun sport en spel, maar niet de stress van de ouders.’ 

De campagne wordt ondersteund door NOC*NSF, 11 Nederlandse sportbonden en een groot aantal bekende sporters zoals Frank en Ronald de Boer, Minke Booij en Barbara de Loor. 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Schreeuwende ouders langs de lijn
Sluiten