Redactie
Redactie Persoonlijke verhalen 22 jun 2018

Seks en de puber

Die combinatie wil je niet als ouder. Zoals je vroeger ineenkromp bij de afschrikwekkende ontdekking dat zelfs je vader en moeder wel eens seks hebben (of in ieder geval moeten hebben gehad), zo gruwel je nu van het beeld van een vrijende tienerzoon of dochter. Dat ze borsten en een volwassen maat piemel krijgen is al erg genoeg, maar dat ze daar dan ook nog iets mee doen is helemaal onverdraaglijk. Een rondvraag onder vriendinnen en collega's maakt duidelijk dat ik niet alleen sta. ˜Hij mag alles doen, zolang ik het maar niet hoor' is het beleid dat Ineke haar zestienjarige zoon voorhoudt. Anja slaapt met driedubbele oordoppen in als haar dochter haar vriend te ˜logeren' heeft. Buurman Hans pakt het nog rigoureuzer aan: die gooit de eerste de beste Kloris die geile blikken op zijn dochter werpt eigenhandig het kanaal in.

Ik heb het er maar moeilijk mee. Mijn zoon heeft al bijna twee jaar een vriendin. 't Liefst zou ik willen dat hij lekker met haar gaat kleien als ze samen op zijn kamer zijn. Het idee dat zij samen op mijn pasgewassen lakens…. Brrrr. Maar ja, als moderne moeder vind ik ook dat ze het gewoon thuis moeten kunnen doen. Niets zo sneu als twee jonggeliefden die liggen te prutsen in een garagebox. ˜Thuis heb je er tenminste nog een beetje zicht op,' zeggen vriendinnen die lang voor mij met het bijltje hebben gehakt. Klopt, knik ik gedwee, terwijl ik ondertussen heel hard mijn best doe niet te bedenken wat dat ˜zicht' dan zou onthullen. Die controle is sowieso maar betrekkelijk. Ik stop ze heus niet snel nog even een pakje condooms toe vlak voordat ze na de thee de trap oplopen. En ik ga ook niet controleren of ze het wel goed doen. Of met ze praten over hun ˜wensen en grenzen.' Als het goed is, weten ze dat allemaal al uit eerdere gesprekken. 't Is net als met leren autorijden: eerst het theorie-examen, daarna het praktijkgedeelte. Maar dan zonder examinator.

Om mezelf (en het jonge paar) vernederende confrontaties te besparen, heb ik inmiddels een heel scala aan ontwijkingstechnieken ontwikkeld. De voordeur hard sluiten als haar fiets voor de deur staat. De trap opbonken. Liedjes zingen onder de douche. Keihard hoesten als ze in een vakantiehuisje in de kamer naast de onze slapen om te laten zien hoe dun die muurtjes zijn. En; het werkt. Ik heb tot nu toe niets genants meegemaakt (althans niet qua jeweetwel).

Maar sinds gisteren twijfel ik ineens aan de effectiviteit van mijn ingewikkelde tactieken. 't Blijkt allemaal veel simpeler te kunnen. Ik moet gewoon doen wat de dochter van een van mijn vrienden deed. Die snauwde haar broer en diens vriendin een korte zin toe, toen zij stilletjes richting slaapkamer slopen ˜Niet gaan neuken, hoor!' Dat moet zelfs de meest bronstige tiener alle lust ontnemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Seks en de puber
Sluiten