redactie
redactie Opvoeden 19 juni 2018

Seksuele ervaring

antwoord

De eerste vraag is natuurlijk: wat is er gebeurd tussen die twee? Maar hoe dan ook: de kans is aanwezig dat dit op wat voor manier ook, een vervolg krijgt. 

Ik kan me voorstellen dat dit bij ouders behoorlijke emoties oproept, bij de één meer dan bij de ander. Uiteraard is het heel spannend als zij al menstrueert en er al dan niet onveilige seks is geweest. Er een te groot issue van maken werkt meestal niet echt, maar er moet natuurlijk zeker iets gebeuren. 
Je kunt ervoor kiezen om ieder met het eigen kind te praten, met beide kinderen samen of met alle betrokken ouders tegelijk. Er zijn dus veel opties. Mijn eerste keus zou zijn om dit met alle ouders voor te bespreken: hoe staat een ieder erin, toon begrip voor elkaars visie, hoe gaan jullie dit aanpakken en welke afspraken willen jullie dat er gemaakt worden voor de toekomst. Als jullie een duidelijk standpunt en plan hebben, heeft het meer kans van slagen en kom je naar de kinderen duidelijk en weloverwogen over. Bovendien kan het veel ruis schelen.

Op basis van wat jullie bespreken, praten jullie vervolgens met de kinderen. Ik zou daarbij een aantal punten meenemen:

  • Meer voorlichting over veilig vrijen, maar ook over je eerste keer.
  • Bespreken wat de gevolgen kunnen zijn in het gezin als ze meer dan ‘gewoon’ contact hebben. Daardoor denken ze bijvoorbeeld ook na over wat er gebeurt als deze gevoelens voorbijgaan en ze nog wel deels in één hetzelfde huis wonen. Leg ze dus niet op om ermee te stoppen, maar maak wel de mogelijke gevolgen goed duidelijk. Dat laatste kunnen pubers namelijk niet goed overzien.
  • Wat vinden jullie qua intiem contact tussen hen beiden goed en wat niet. Maak hierover duidelijke afspraken en betrek ze hierbij.
  • Ik zou eerlijkheid als thema meenemen (zonder in welles-nietes te verzanden).
  • Wilden ze het allebei en hoe staan ze er nu in?
  • Geef ze de kans daar samen over te praten zonder jullie, maar laat het wel terugkoppelen. Leg uit waarom dat ook jullie aangaat.

Jullie hebben de meeste kans op medewerking en een goed gesprek als jullie niet al te oordelend en niet met hoogopgelopen emoties het gesprek in gaan. Laat ze eerst hún verhaal en ideeën vertellen, luister écht en hou contact. 
Oordeel niet, maar wees eerlijk over je eigen gevoel en zorgen. Kom niet direct met oplossingen, afspraken en sancties, maar laat ze (eerst) meedenken en zelf met dingen komen.

Reageer op artikel:
Seksuele ervaring
Sluiten