Redactie
Redactie Autisme 19 jun 2018

Seksuele spelletjes

antwoord

Heel goed dat je informeert naar wat je moet doen in deze situatie, want het is niet iets wat je zomaar kunt afstraffen en dan verwachten dat het stopt. Het is echt van belang om hier hulp bij te zoeken: voor je dochter, eventuele andere meisjes, voor je stiefzoon en voor jullie band met hem. 

Jonge kinderen kunnen experimenteren met hun eigen lijf en dat van een ander. Zolang dat onschuldig blijft en tussen leeftijdsgenootjes, hoef je er helemaal niet gelijk van te schrikken. Hou het dan in de gaten en bespreek op kindniveau wat wel en niet mag, zonder ze bang te maken of te doen alsof het vies is.

Maar wanneer er een groot leeftijdsverschil is en/of het de vormen aanneemt zoals jij omschrijft, dan is dat niet meer onschuldig experimenteren en ontdekken, en moet je ze beiden in bescherming nemen. 

Het zou heel goed kunnen dat de autistische stoornis van je stiefzoon meespeelt. Kinderen met een vorm van autisme kunnen zich meestal niet goed verplaatsen in een ander en zijn sociaal emotioneel niet sterk. Ze kunnen impulsief zijn en niet goed weten wat wel of niet kan en mag, en waarom. Dat kan hij niet helpen, dat is onmacht, geen onwil. Het heeft dan ook geen zin om heel boos te worden en te straffen. Leer hem in welke situaties welk gedrag gepast is en in welke niet. 
Je zult hem heel simpel moeten uitleggen waarom deze dingen niet kunnen en er afspraken over moeten maken. Heel concreet en duidelijk, dat werkt bij (deze) kinderen het beste. De vraag is alleen of hij in staat is zijn impulsen onder controle te houden zonder extra hulp. Dat kun je goed in de gaten houden en zo nodig eventueel later ingrijpen. Maar je kunt er ook voor kiezen om nu hulp voor hem te zoeken en zo te voorkomen dat het nog een keer gebeurt. Ik raad jullie dat laatste aan. Zoek hulp zodat jullie kunnen bespreken en advies kunnen krijgen hoe je hiermee om moet gaan en laat deskundigen eventueel meekijken en bepalen of hij meer hulp nodig heeft dan jullie hem kunnen bieden. 

Beter op tijd hulp gezocht dan te laat. Overleg eerst met instanties en maak dan een keuze. 
Voor advies kun je bijvoorbeeld terecht bij:

  • Het Centrum Autisme (www.centrumautisme.nl). Je kunt de helpdesk bellen en jullie verhaal voorleggen.
  • ‘Stichting Mee’ bij jullie in de buurt.
  • Je huisarts, die je kan helpen aan goede hulp in jullie omgeving.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Seksuele spelletjes
Sluiten