Demi de Boer
Demi de Boer Seksuele voorlichting 23 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Annette beantwoordt vragen van pubers op TikTok: ‘Meisjes vragen soms wanneer hun menstruatie begint’

Seksuele voorlichting op scholen lijkt vanzelfsprekend. Toch merkte Annette van Pubersvragen dat de kwaliteit van de seksuele voorlichting soms nog wel wat te wensen overlaat. Zij is daarom het TikTok-account @pubersvragen gestart, waar zij vragen van tieners beantwoordt op het gebied van lichamelijke ontwikkeling en seksualiteit.

Annette heeft inmiddels ruim 265.000 volgers op TikTok en dit aantal blijft maar stijgen. Ze ging met J/M Ouders in gesprek over haar account.

Wat is jouw achtergrond?

“Mijn achtergrond is verpleegkundige en als verpleegkundige heb ik bijvoorbeeld voor Artsen zonder Grenzen gewerkt. Daarnaast heb ik verschillende specialisaties gedaan. Zo ben ik onder andere gespecialiseerd in verloskunde. Op dit moment geef ik zwangerschapscursussen aan tienermoeders en volwassenen.”

Waarom ben je het TikTok-account begonnen?

“Eigenlijk was dit absoluut niet mijn insteek. Het begon tijdens de lockdown vorig jaar. Mijn puberdochter vond het leuk als ik ook TikTok had, dus ik heb een account aangemaakt. Tijdens mijn cursussen vertelde ik wel eens over gekke bevallingen die ik had meegemaakt. Dus het leek mij leuk om hier filmpjes over te maken voor mijn cursisten.

Na ongeveer twee weken werd mijn vierde filmpje erg groot. Het ging over een verborgen tienerzwangerschap. Veel jongeren reageerden hierop met vragen. Daarom heb ik in een ander filmpje gereageerd op al deze vragen. Op een of andere manier hebben de pubers mij daardoor gevonden en bleven ze allerlei vragen stellen.

De vragen waren voor mij niet ingewikkeld, dus ik bleef antwoord geven. Veel pubers tagde elkaar in de reacties en zo ging het eigenlijk heel snel. Blijkbaar vinden ze het prettig hoe ik het uitleg. De kracht van TikTok is natuurlijk ook dat het anoniem is. Ik geloof dat ik binnen een maand 60.000 volgers had, op dat moment besloot ik de naam van het kanaal te veranderen naar @pubersvragen.”

@pubersvragen Antwoorden aan @nederlandsevlagprfl ♬ origineel geluid – Pubers vragen

Bestaat de doelgroep alleen uit pubers?

“Nee zeker niet, ik heb ook gehoord dat studenten jaarclubs mij volgen. Het gaat dus van kinderen van elf jaar oud tot volwassenen. Zij volgen mij meestal om nog meer te leren over hun lijf, omdat de seksuele voorlichting op de middelbare school niet overal uitgebreid genoeg wordt gegeven.”

Moet de seksuele voorlichting beter?

“Soms schrik ik wel als ik de vragen zie. Meisjes vragen bijvoorbeeld wanneer hun menstruatie begint. Dan vraag ik mij af waarom de ouders hier niet met hun dochter over gepraat hebben. Naar mijn mening zouden ouders hun twaalfjarige dochter hierop moeten voorbereiden. Onder andere door in gesprek te gaan en uit te leggen hoe je maandverband gebruikt bijvoorbeeld.”

Welke vragen krijg je het meest?

“Meisjes vragen veel over hun menstruatie. Bijvoorbeeld over de cyclus, buikpijn of het vloeien. Veel meiden weten niet dat hun lichaam een natuurlijk pad kiest en dat een cyclus niet precies 28 dagen hoeft te zijn. Bij jongens gaan de vragen vaak over de penis. Zij willen graag weten of de lengte of vorm wel normaal is. Ook vragen zij veel over de voorhuid. Daarnaast zijn borst- en okselhaar ook populaire onderwerpen.”

Heb je weleens een vraag gehad, waar je geen antwoord op kon geven?

“Eigenlijk komt dit niet zo vaak voor, ze stellen vaak niet hele moeilijke vragen. Bovendien scheelt het natuurlijk dat het mijn vakgebied is. Soms moet ik echter wel eerst iets uitzoeken. Een jongen vroeg bijvoorbeeld een keer waarom meisjes er langer over doen dan jongens om opgewonden te raken. Daar heb ik wel even een studie over moeten doorspitten. Er bleek uit deze studie dat ze hetzelfde niveau van opwinding hebben. Alleen meisjes hebben behoefte aan geestelijke verbintenis. Zij moeten vaak eerst gevoelens hebben. Zulke vragen vind ik juist wel leuk, dat betekent namelijk dat ze er echt goed over nadenken.”

Wat vind je het belangrijkst om aan de kinderen mee te geven?

“Ik ben eeuwig aan het hameren op het gebruik van een condoom en andere anticonceptie. En dat ‘ach, één keertje kan wel’ een gevaarlijke gedachtegang is. Ik ben een redelijk groot voorstander van anticonceptie en het HPV-vaccin. Hierin push ik mijn volgers wel en ben ik niet neutraal. Ik vind het gewoon belangrijk dat meiden en jongens beschermt worden door dit vaccin.”

Heb je een tip voor ouders?

“Mijn tip voor ouders is om open en eerlijk te praten over al deze onderwerpen. Als je kinderen op jonge leeftijd al nieuwsgierig worden naar bepaalde dingen, geef hier dan heel eerlijk antwoord op en ga er niet raar of grappig over doen. Zolang ouders dat blijven doen, denken kinderen dat het iets engs of geks is. Wees dus niet verkrampt, loop er niet voor weg en geef je kind niet het gevoel dat het moeilijke vragen zijn.

Het is belangrijk dat kinderen weten hoe het lichaam werkt. Ouders geven hun kinderen namelijk wel met tien jaar een mobiele telefoon, maar geen seksuele voorlichting. Naar mijn mening begint seksuele voorlichting thuis en vervolgens op school.”

De 5x leukste (en dan bedoelen we écht leuk) boeken over seksuele voorlichting voor tieners

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.