redactie
redactie Gedrag 19 juni 2018

Shit! Vloeken is niet slecht voor kinderen

Word je boos op je kind als hij vloekt en schaam je je kapot als je per ongeluk in zijn bijzijn ‘shit’ of ‘fuck’ zegt? Nergens voor nodig, zegt auteur Michael Adams.

Adams, zelf vader van twee meisjes van zes en vier jaar oud, schreef het boek In Praise of Profanity. Vrij vertaald; een eerbetoon aan vloeken.

Vloeken versterkt de band

Wat Adams betreft mag er thuis door ouders en kinderen af en toe best eens gevloekt worden. Sterker nog, het is goed als er af en toe eens een scheldwoord voorbij komt thuis, zegt hij. Vloeken heeft volgens de schrijver namelijk een belangrijke sociale functie; het versterkt de band binnen een gezin. Zowel ouders als kinderen weten tenslotte dat ze dit niet kunnen maken op school of het werk. Dat ze er thuis wel af en toe een scheldwoord uit kunnen gooien, heeft iets intiems en zegt veel over vertrouwen. Floept er af en toe een Fuck! of GVD! in het bijzijn van je kind, dan geef je de boodschap af; 'Ik vertrouw je, want ik durf me even te laten gaan'.

Verbale vaardigheden

Toch is het niet zo dat Adams zijn dochtertjes stimuleert om te vloeken. Al vertelt hij wel met trots dat ze al het verschil weten tussen echt vloeken en iets op een wat nettere manier zeggen. Zeg maar het verschil tussen ‘Shit!’ en ‘Chips!’. Waarom hij hier trots op is? Vloeken wordt vaak gezien als iets ordinairs en plats, terwijl er juist goede verbale vaardigheden voor nodig zijn.

Scheldwoorden zijn volgens Adams bovendien onmisbaar in de taal. Er zijn heel wat zinnen of momenten te bedenken die zonder scheldwoorden niet hetzelfde zouden betekenen. Zo geeft ‘Ruim verdomme je kamer nu eens op’ een andere boodschap af dan: ‘Ruim je kamer eens op’.

Leren vloeken

Betekent dit je thuis vloeken maar gewoon goed moet vinden? Nee, zegt de auteur. De kracht van scheldwoorden zit hem nou net in het feit dat het verboden is om ze te gebruiken. Zo kijkt bijna niemand meer op van het woordje 'shit', dat al een deel van zijn kracht kwijt is, omdat we het zo vaak gebruiken. Toch is het nog niet helemaal geaccepteerd, want dan zou het een 'normaal' woord zijn. Je kinderen op de juiste manier leren vloeken is dus door ze duidelijk te maken dat het eigenlijk niet oké is, maar te laten zien dat we het allemaal wel eens doen. Maar niet overal.

Bron: qz.com

Reageer op artikel:
Shit! Vloeken is niet slecht voor kinderen
Sluiten